2024. június 16. Vasárnap, Jusztin.
 
Új gyáregységet épít a péti Nitrogénmûvek Zrt.Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-02 16:42:34
Több mint 1,7 milliárdos beruházással új dolomitörlõ üzemet létesít a a péti Nitrogénmûvek Zrt.

A mûtrágya gyártásához szükséges új dolomitörlõ üzemegységet létesít a péti Nitrogénmûvek Zrt. összesen 1 milliárd 764 millió forintos beruházással - közölte a szilárd és folyékony mûtrágyát gyártó vállalat az MTI-vel.

Az idén 83 éves vállalat a projekthez az Új Széchenyi Terv pályázati kiírásán 388 millió forint uniós támogatást nyert el a komplex technológia fejlesztés és foglalkoztatás pályázaton.

A cég közleménye szerint jelenleg két dolomitörlõvel rendelkeznek, az egyik korszerû és hatékony, a másik viszont közel 60 éves, mûszakilag elhasznált állapotban van. Emiatt a két üzem jelenlegi kapacitása nem teszi lehetõvé elegendõ mennyiségû dolomit elõállítását, ami a társaság vezértermékének számító MAS-27 jelöléssel ellátott mész-ammon-salétrom típusú mûtrágya közismert nevén Pétisó gyártásához nélkülözhetetlen.

A Nitrogénmûvek Zrt. szerint a mûtrágyapiac igényeinek kielégítéséhez elengedhetetlenül szükséges az új dolomitörlõ üzemegység létesítése: a korszerû dolomitörlõ üzem javítani fogja a kapacitáskihasználás, az energiafogyasztás, a por- és zajkibocsátás mutatószámait, és lehetõvé teszi a pétisó üzem termelési kapacitásának jobb kihasználását is - írták.

A komplex technológiafejlesztés várhatóan az idei év végére fejezõdik be.

A péti Nitrogénmûvek Zrt. nettó árbevétele 2012-ben 98,5 milliárd forintra nõtt az egy évvel korábbi 90,8 milliárd forintról. A cég korábbi közlése szerint az adózott eredmény 20,6 milliárd forintot tett ki 2012-ben, 0,6 milliárd forinttal elmaradt az elõzõ évi 21,2 milliárd forinttól. A négy fõ mûtrágya - pétisó, ammónium-nitrát, nitrosol, és karbamid - exportját külföldön alapított saját cégeken keresztül bonyolítja le, a többi között Németországban, Lengyelországon, Ausztriában, Csehországban, és Olaszországban.

A társaság dolgozóinak száma a leányvállalatokkal együtt közel 750.A Nitrogénmûvek is érdekelt a horvát vegyipari cég privatizációjában

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!