2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Anya és lánya a pincészet élén: mitõl nõi bor a bor?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-03 12:18:22
Anya és lánya egy mátrai falucskában nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint hogy vidám, életigenlõ borokkal árasztják el a hazai és a külföldi piacot.

Harminc évvel ezelõtt? Ne vicceljen! Elképzelhetetlen lett volna, hogy valaki nõi borokkal rukkoljon elõ. Ma sem egyszerû, de a feminista támadásokat ma már könnyedén lesöpörjük az asztalról – mondja nevetve Nyilas Ilona, aki a nevét viselõ pincészet vezetõje. Pontosabban az édesapja nevét, aki évtizedekkel ezelõtt megalapozta a borászat alapjait Gyöngyössolymoson. A családi szõlõbirtok fokozatosan növekedett, ma 230 hektáron termesztenek szõlõt, évente 15-20 ezer hektoliter bort készítenek.

– Gyerekkoromban nem volt a kedvencem a szõlõ: míg a barátaim játszottak, nekem ott kellett segítenem. Aztán valahogy az életem részévé vált, majd az agráregyetem elvégzése után pedig természetes volt, hogy itt kötök ki. Ma már hálás vagyok az édesapámnak – mondja Ilona, akinek a vezényletével 1995-ben alakult meg a Nyilas Pincészet.

A terület kétharmadán fehér, a többin kék szõlõ terem. A fõ fajták közé tartoznak illatos muskotályok, Irsai Olivér, Szürkebarát, Leányka, Olasz rizling, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Eleinte hordós borban „utaztak” és leginkább külföldi piacra termeltek: Németország, Csehország, Kanada, Csehország. Aztán Ilonában az motoszkált, hogy jó lenne palackos borokkal is próbálkozni, valami különlegességgel hallatni magukról itthon. Ekkor jött a nõi bor ötlete. De ehhez kellett még egy nõ, a harmadik generáció képviselõje, Bodor Nóra.

– Apukám képviseli Gyöngyössolymost, én az országot, a lányom már az egész világot – mondja a büszke édesanya. Nóra mindig közgazdász akart lenni, de ahogyan cseperedett, megismerkedett a borok világával, s rájött, mekkora lehetõségeket rejt ez a terület. A Corvinus Egyetem gazdálkodási kara mellett tanulni kezdett az egyetem budai kampuszán is, szõlész-borász szakon. Kézenfekvõ a kérdés: mitõl nõi bor egy bor?


– Ráálltunk a friss, illatos, gyümölcsös borokra, ezek reduktív technikával készülnek. Lényege, hogy az egész gyártás során nem érintkeznek levegõvel, csak amikor felbontják a palackot. Édesanyámmal sokat járunk külföldre, imádjuk a francia borokat. A Beaujolais az egyik kedvenc borunk, ennek mintájára november végén a boltok polcaira került a Bozsolány névre keresztelt, primõr vörös újbor – mondja Nóra, és mutatja a bor címkéjét, a színes, vibráló motívumokat. Ott az elmaradhatatlan pillangó is, a Nyilas borok állandó kísérõje. Azt mondja, õk ilyenek: pörgõsek, csajosak, minden újra nyitottak.

Nóra ötlete volt a Nõi Borakadémia létrehozása, ami nem több tízezer forintos bortanfolyamot jelent, hanem ingyenes képzést az interneten, pontosabban a Facebookon. Háromhetes kurzusról van szó, s a „kötelezõ” tananyagon túl bárki bármit kérdezhet. A legtöbb nõ arra kíváncsi, hogy melyik ételhez milyen bor illik. – Egy felmérés szerint a boltok polcairól az esetek 60 százalékában a nõk veszik le a bort. Hát akkor miért ne vehetnének le nõi bort is, ami ízében és küllemében egyaránt a vidámságról és az életigenlésrõl szól? – mondja nevetve.

Nõ is lehet jó borász

A legfrissebb hazai felmérések szerint elsõsorban a férfiak vásárolnak és fogyasztanak bort – a pincérek is a férfiakkal kóstoltatják a frissen bontott palackok tartalmát. Pedig egy nõ nagyobb eséllyel születik „super tasternek”, azaz szuperkóstolónak, mint egy férfi. A témába vágó kutatások szerint a világon minden negyedik ember genetikailag az átlagnál sokkal kifinomultabb érzékkel rendelkezik, ám a férfiak között 15, a nõk között 35 százalék a super tasterek aránya. Az is tudományosan bizonyított tény, hogy a nõk szaglása idõszakosan – a szervezetükben lévõ ösztrogén mennyiségétõl függõen – jobb, mint a férfiaké. Sõt a nõk jobbak a színek között észrevehetõ apró különbségek megállapításában is.

Ugyan 2013-ban Gálné Dignisz Éva személyében elõször választottak nõt az év bortermelõjének, a borászat mégis férfias szakmaként van elkönyvelve. Ennek oka elsõsorban az, hogy a borászkodás a modern technológiák megjelenéséig komoly fizikai erõt is igényelt. Ma már azonban egyre több pincészet mögött áll nõi borász – az idei Budai Borfesztiválon például huszonhét nõi borász mutatkozott be huszonöt pincészet képviseletében –, és Bodor Nóra évfolyamán is többségbe kerültek már a nõk. Nyilas Ilona szerint a férfi borászok azonban sokkal magabiztosabban vezetnek elõ még egy kevésbé jól sikerült bort is, mint a nõk, akik ugyanakkor a borukba beleadják szívüket-lelküket is. A nõi borászoknak is van tehát még mit tanulniuk: elsõsorban bátorságot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!