2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Ezrek lehetnek jogosultak erre az összegre - minden esetben kérni kellForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-04 11:07:27
A januártól bevezetett kiemelt ápolási díjat minden esetben kérni kell a járási hivataloknál, nem jár automatikusan – hívta fel a figyelmet a Kossuth Rádió reggeli mûsorában Fülöp Attila, család- és esélyteremtési politikáért felelõs helyettes államtitkár.

Ettõl az évtõl két változás lépett életbe az ápolási díjjal kapcsolatban: az alap- és az emelt összegû díj mellé bevették a kiemelt összegû kategóriát, továbbá emelkedett a második kategória mértéke 44 ezer 250 Ft-ra. Az alapösszegû ápolási díj bruttó 29 ezer 500 Ft maradt, a kiemelt összegû pedig 53 ezer 100 Ft lett – emlékeztetett a helyettes államtitkár.

Fülöp Attila ismertetése szerint a január végi adatokból az derül ki, hogy már százan kapnak kiemelt összegû ápolási díjat, azonban tudni kell – hangsúlyozta –, hogy az igénylésnek van egy átfutási ideje, ezért pontos adatok legkorábban az elsõ negyedév végén állnak majd rendelkezésre. Felhívta a figyelmet: a kiemelt ápolási díjat minden esetben kérni kell a járási hivataloknál, nem jár automatikusan. Hozzátette: ápolási díjban mintegy 50 ezer ember részesül ma Magyarországon, 32 ezren az alapösszegût, 17-18 ezren az emelt összegût kapják.

Ápolási díjat a tartósan gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg emberek otthoni ápolását-gondozását ellátó hozzátartozók kaphatnak, emelt összegû ápolási díjat azok, akiknek hozzátartozója fokozott ápolást igényel, míg kiemelt ápolási díjat - januártól - azok, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó családtagjukat gondozzák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!