2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
A gyümölcsösöknek nem ártott a lehûlésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-05 09:24:24
A gyümölcsöknek nem ártott az elmúlt napokban bekövetkezett lehûlés és a hétvégi ónos esõ - mondta el Mártonffy Béla kedden az MTI-nek.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke elmondta: a gyümölcsösök mélynyugalmi állapota január végéig tart, és ezt nem zavarták meg a tavaly decemberi és idén januári melegebb periódusok.
Szerencse, hogy a lehûlés nagy átlagban már kényszernyugalmi állapotban érte a gyümölcsfákat, amikor még nem indult meg a nedvkeringésük.

Mártonffy Béla úgy vélte, hogy a mostani, hûvös idõ jót tesz a gyümölcsösöknek, fõként az kedvezõ hogy a lehûlés nem volt hirtelen, és a hõmérséklet nem csökkent extrém alacsonyra, mínusz 15-20 Celsius-fokra például. A mostani éjszakai, mínusz 6-10 Celsius-fok körüli hõmérséklet nem ártalmas, a gyümölcsösök mínusz 10 Celsius-fokig nem károsodnak.

A hétvégi, rövid ideig tartó ónos esõ hatását még nem mérték fel pontosan a gazdák, de az elõzetes vélemények szerint jelentõsebb károkat nem okozott. Egyes déli területeken lehet jelentõsebb a kártétel, de országos vészhelyzet nincs - mondta.

A gazdák abban reménykednek, hogy most, a metszési idõszak kezdetén, a tavalyinál kedvezõbbek lesznek a körülmények. Tavaly a még március 15. körül is megmaradó hó és a mínusz 10-15 Celsius-fokos hõmérséklet nehezítette a munkát - mondta a FruitVeB elnöke.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!