2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Németh Szilárd: Lehet negyedik rezsicsökkentésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-06 20:40:17
Lehet negyedik rezsicsökkentés – reagált a mûsorvezetõi kérdésre Németh Szilárd hétfõn az M1 Az Este címû mûsárban. A Fidesz rezsicsökkentésért felelõs munkacsoportjának vezetõje ugyanakkor hozzátette: „elõször jussunk túl a harmadik rezsicsökkentésen”.

Hétvégén nyújtotta be a Fidesz az országgyûlésnek a törvényjavaslatot, amelyet kedden vitat meg a parlament, majd csütörtökön szavaz róla. A mérséklésnek köszönhetõen – ha elfogadják – április 1-jétõl 6,5 százalékkal csökken a gáz, szeptember 1-jétõl 5,7 százalékkal kell kevesebbet fizetni a villanyért, október 1-jétõl pedig 3,3 százalékkal lesz kevesebb a távfûtés ára.

A mérséklés után a családok az európai átlagnak megfelelõ rezsit fizetnek majd Magyarországon – hangsúlyozta Németh Szilárd a mûsorban. „Ez nagyon szép eredmény”, hisz gázárban 2010-ben a legtöbbet fizették az emberek, a villanyárat tekintve pedig a csehek mögött a második legtöbbet – húzta alá.

A fideszes képviselõ megismételte: a kormány célul tûzte ki, hogy Európában a legolcsóbb energiát szolgáltassa a magyar családok és a gazdaság, elsõsorban az ipar számára. Az olcsó energia egyrészt megteremti a családok anyagi biztonságát, tehát „nem kell rettegni attól, hogy csöngetnek, jönnek, leolvassák a villanyórát és elviszik a fél pénztárcát”, ezt a non-profit szektorral lehet biztosítani, másrészt a versenyképességet növeli a gazdaságban – magyarázta.

Németh Szilárd a mûsorban beszél a paksi bõvítés ügyérõl is. Leszögezte, hogy hétfõn a jövõ nemzedékek ombudsmanja egy kérdésre adott válaszában világossá tette: a beruházás a jogszabályi környezetnek „teljes egészében megfelelt”. 2011-ben a parlament elfogadta az ország hosszú távú energiastratégiáját, az atomenergiáról szóló törvény értelmében pedig külön országgyûlési határozatra nincs szükség – emelte ki.

A rezsicsökkentésért felelõs munkacsoport vezetõje rámutatott ugyanakkor, hogy jelenleg nem kapacitásbõvítésrõl van szó, mivel az a Gyurcsány-kormány alatt történt, amikor 400-ról 500 megawattra emelték a kapacitást, „mindenféle parlamenti döntés nélkül a kormány határozott”.

Úgy vélte, „a napnál is világosabb”, hogy az áprilisi országgyûlési választás miatt „ekkora a támadás és a hõbörgés” az ügyben. „Ahogy vége a kampánynak, a Magyar Szocialista Párt megint támogatni fogja az atomenergia fejlesztését és a paksi bõvítést” – állapította meg.

Azt is elmondta, hogy 2002 és 2010 között Józsa István MSZP-s frakcióvezetõ-helyettes cégének (Gépkar Kft.), amelyben tulajdonos és ügyvezetõ is volt a szocialista képviselõ, 6,607 milliárd forintos szerzõdése volt a Paksi Atomerõmûvel. „Ez papírokkal igazolható, (…) a képviselõúr 2010-ben kiszállt, majd bedöntötték a céget; alvállalkozóval végeztettek el minden munkát, amire szerzõdtek” – fogalmazott.

Megállapította: amíg az ellenzék gazdasági érdekei megkövetelték az atomerõmû fejlesztésének támogatását, azt megtették, annak megszûnése után azonban minden irányból támadják a beruházást. Ez a bõvítés ugyanakkor feltétele annak, hogy legyen újabb és újabb rezsicsökkentés és olcsó energia Magyarországon – nyomatékosította.Fidesz: Józsa István cége jelentõs paksi megrendeléshez jutott korábban

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!