2024. május 17. Péntek, Andor, Paszkál.
 
Igyon meg egy kávét egy rendõrrelForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-09 10:28:12
Mintegy 300 diák vehet részt abban a másfél éves bûnmegelõzési programban, mely most indult, és rendõrök részvételével, játékos formában ismerkedhetnek meg a bûncselekményekkel, a bûnüldözéssel a fiatalok. Tanácsot kaphatnak a tanárok vagy bármely állampolgár, aki hajlandó leülni egy kávéra a rendõrökkel.

Az ujjlenyomat, a pisztoly és a bilincs is tabu az iskolások számára, azonban akadtak szerencsések, akik még a felnõttek edzõtermi szokásait is megismerhetik. A rendõrök a bûncselekmények következményeit valós történeteken keresztül mutatták be a pilisszentkereszti iskolásoknak. A képzés lényege a megelõzés.

Gyerekeket tanítanak a biztonságos közlekedésre Pilisszentkereszten. Jó és a rossz példák bemutatásával a veszélyekre hívják fel az iskolások figyelmét. Játékosan emlékezõgyakorlatokat, különbözõ élethelyzeteket kell megoldaniuk a kisiskolásoknak. A valós szituációk a legkedveltebbek a gyerekeknél. A kicsik nemcsak élvezik a feladatokat, miközben sokat tanulnak is belõlük.

Papucskáné Glück Mária, a pilisszentkereszti Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója az M1 Ma reggel címû mûsorában elmondta: biztos, hogy sok olyan dologra fognak odafigyelni az életben, amelyek mellett eddig elsiklottak. Hiszen olyan szituációkkal is találkoztak, amelyekbe eddig bátran belementek, és nem gondoltak rá, hogy veszélyei is lehetnek egy ismerkedésnek, levelezésnek. Az ilyesmit sokkal jobban végiggondolják azóta.

A másfél éves programban csaknem 300 diák vehet részt. Mindenbõl jut a gyerekeknek: drámapedagógiai elõadások, sportfeladatok és játékok révén a pszichológusok is próbálnak közelebb kerülni a bûncselekmények egyik legveszélyeztetettebb csoportjához, az általános iskolásokhoz. A bûncselekmények hátterét és történetét is játékosan megismerhetik a fiatalok.

Szabó Zoltán, a BVSZTRK igazgatója azt mondta: ha a rendõr kollégák által a gyermekek elé vetített példákon keresztül elkerülik a veszélyeket, akkor nagy valószínûséggel nem lesznek bûncselekmények áldozatai. A gyermekeket egyébként elvitték rendõrmúzeumba is, ahol szembesülhettek az elrettentõ példákkal – tette hozzá.

A tanárok a megelõzés tanításához kapnak praktikus tanácsokat. A program része a Police Coffee, melyben az egyenruhások egy csésze kávé mellett kötetlen beszélgetésre invitálják az érdeklõdõket. Az egyik bevásárlóközpontban igen népszerûvé vált a laza beszélgetésforma. A képzéssel az iskolarendszerbõl kikerült fiatalokat is próbálják a helyes útra téríteni. A szervezõk azt remélik, hogy a több mint egy tanévnyi intenzív képzésnek nemcsak eredménye, hanem folytatása is lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!