2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Jobb uniós forrásfelhasználást szorgalmaznak a visegrádi országokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-09 10:35:23
Nagyobb hangsúlyt fektetne a jobb uniós forrásfelhasználásra a visegrádi csoport (V4). A négy tagország - Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország - parlamentjének szakbizottsági vezetõi szerdán fogadtak el errõl közös nyilatkozatot Budapesten.

A házigazda Láng Zsolt, az Országgyûlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának fideszes elnöke az MTI-nek nyilatkozva fontosnak nevezte, hogy folytatódjanak a szakbizottságok rendszeres találkozói és a kölcsönös tapasztalatcsere. Szavai szerint a négy ország szakpolitikai problémái 95 százalékban azonosak, megoldásukban nagy elõnyt jelent a közös érdekérvényesítõ képesség.

A cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar közigazgatási és területfejlesztési bizottságok találkozóján a résztvevõk kimondták, hogy a 2007 és 2013 közötti idõszakban az uniós alapoknak, forrásoknak köszönhetõen nõtt a területi kohézió, azonban a forrásfelhasználás hatékonyságát minden V4-országban erõsíteni kell. Ehhez a felek a korábbinál nagyobb hangsúlyt szánnak az uniós források eredményes felhasználásának és a fenntarthatóság biztosításának, mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból.

Az aláírók kiemelt feladatnak tartják a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó programkidolgozás sikeres befejezését, a partnerségi megállapodásokat követõ operatív programok hatékony kialakítását. Célként fogalmazták meg a megfelelõen mûködõ intézményrendszer garantálását, ami segíti a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést.

A résztvevõk jelezték: értékelik, hogy sikerült megõrizni a kevésbé fejlett régiók esetében a 85 százalékos uniós társfinanszírozási rátát, ennek elérésében álláspontjuk szerint kiemelt szerepe volt a V4-együttmûködésnek is. A nyilatkozatban üdvözölték a V4-országok, valamint Románia és Bulgária közös területfejlesztési stratégiáját.

A felek kedvezõnek ítélték a határ menti térségekben beindult kedvezõ folyamatokat, és az együttmûködés erõsítését javasolták a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének javításáért, a foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzéséért.

A nyilatkozatot Ivo Bárek, a cseh szenátus közigazgatási, területfejlesztési és környezetvédelmi bizottságának elnöke, Láng Zsolt, Tomasz Makowski, a lengyel szejm (a parlament alsóháza) önkormányzati és regionális politikai bizottságának alelnöke, Janusz Sepiol, a lengyel szenátus önkormányzati és közigazgatási bizottságának elnöke, valamint Igor Choma, a szlovák nemzeti tanács közigazgatási és területfejlesztési bizottságának elnöke írta alá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!