2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Újabb módosítások a rezsicsökkentési törvényjavaslathozForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-09 10:49:53
A bankok nem alkalmazhatnak a számlaszerzõdésben olyan feltételt, amely napi 150 ezer forintnál kevesebb készpénzt enged kivenni a bankjegykiadó automatából (ATM-bõl) - ezt a saját, bizottsági módosító indítványát is elfogadta a parlament gazdasági és informatikai bizottsága, csütörtöki ülésén.

A rezsicsökkentési törvényjavaslathoz fûzött másik bizottsági módosító indítvány szerint a bankoknak lehetõvé kell tennie azt is, hogy az ATM-bõl az egy alkalommal felvehetõ összeg nagysága elérhesse 75 ezer forintot. Ugyanehhez a törvényjavaslathoz fogadott el a bizottság, a jegyzõ társasház felügyeleti jogkörét részletezõ szabályokat.

A jegyzõ hatásköre a társasház mûködésének, a társasház szerveinek és e szervek mûködésének ellenõrzésére terjed ki. Ennek keretében a törvényességi felügyeletet gyakorló jegyzõ ellenõrzi, hogy a társasház alapító okirata, szervezeti-mûködési szabályzata és azok módosítása, továbbá a társasház mûködése, közgyûlési határozata megfelel-e a jogszabályoknak, az alapító okiratnak és szervezeti-mûködési szabályzatnak. Azt is ellenõrzi a jegyzõ, hogy a társasház mûködése megfelel-e a közgyûlési határozatokban foglaltaknak.

A társasház köteles tûrni azt, hogy a jegyzõ ellenõrizze, és ehhez a kért dokumentumokat át kell adnia.

Amennyiben a társasház jogszerû mûködése a közös képviselõ, vagy pedig az intézõbizottság jogsértõ magatartása miatt nem állítható helyre, akkor a jegyzõ a közös képviselõt és az intézõ bizottság tagjait megbírságolhatja.

Egy másik - elfogadott - bizottsági módosító indítvány szerint az elektromos-, illetve a gázhálózatra csatlakozás díját a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal elnöke rendeletben állapítja meg. A rendelet elõkészítése során a hivatal kikéri az érintett - szolgáltatók és fogyasztók - reprezentatív érdekképviseleteinek a véleményét.

A gazdasági bizottság megerõsítette a költségvetési bizottság által, a kollektív befektetési formákról szóló törvényjavaslathoz készített módosító indítványát, amely szerint az nevezhetõ megbízható szerencsejáték szervezõnek, aki soha nem tartozott 90 napnál hosszabb ideig közteherrel. Ez a jelenlegi törvény szerint 30 nap. A másik módosítás szerint az is megbízható szerencsejáték szervezõ, akinek egyik bankszámláján sem volt az adóhatóság által kezdeményezett, 500 ezer forintot meghaladó azonnali beszedési megbízás. A jelenlegi szabályok szerint egyáltalán nem indulhatott inkasszó a megbízható szerencsejáték szervezõ ellen. A szerencsejáték törvény szerint a miniszter a megbízható szerencsejáték-szervezõvel nyilvános pályázat kiírása nélkül is megkötheti a koncessziós szerzõdést.

A bizottság vita nélkül - két szocialista igen szavazattal - elutasította a paksi bõvítési törvényjavaslathoz beadott ellenzéki, illetve független újabb módosító indítványokat. Ezek között szerepelt az, hogy a hitelszerzõdést csak a parlament hozzájárulásával lehessen megkötni, további szerzõdéseket csak népszavazás után lehessen megkötni, illetve az új Országgyûlés is erõsítse meg a jelenleg tárgyalt megállapodást.

A bizottság nem vette tárgysorozatba Jávor Benedek, független képviselõ, a PM társelnöke egy törvény- és egy határozati javaslatát. A törvényjavaslatban az szerepel, hogy új nukleáris létesítmény és radioaktívhulladék-tároló létesítésének, valamint meglévõ atomerõmû további atomreaktort tartalmazó egységgel való bõvítésének elõkészítéséhez az Országgyûlés elõzetes elvi hozzájárulása szükséges. A pályázat kiírásához, szerzõdéskötéshez és pénzügyi kötelezettség-vállalásához is az Országgyûlés - a várható költségeket is rögzítõ - újabb elõzetes hozzájárulása szükséges. A határozati javaslatban - egyebek mellett - az szerepelt, hogy az Országgyûlés felkéri a kormányt, hogy 2014. február 1-ig tárja az Országgyûlés elé a Paksi Atomerõmû tervezett bõvítésének lehetséges kiváltó alternatíváit, továbbá az új alaperõmû létesítését indokolttá tevõ aktuális energiapiaci prognózisokat is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!