2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Lomnici: Az OTP veszélyes útra lépettForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-10 15:08:28
A CÖF jogi szakértõje sajnálatosnak nevezete, hogy az OTP ahelyett, hogy a több százezer devizahiteles családon segítene, azzal van elfoglalva, hogy megpróbálja levadászni a szakértõket.

A devizahiteles szerzõdések jogi vonatkozásának ügyében a Kúria úgy döntött, az adós viseli az árfolyamváltozás hatásait, a devizahitel nem ütközik sem jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelet szerzõdés. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) azonban tud olyan szerzõdésrõl, amelyben az OTP árfolyam-garanciát vállalt. Az OTP erre úgy reagált, ez egy választható opció volt. Az árfolyam-garancia szolgáltatással kapcsolatban vita alakult ki a CÖF jogi szakértõje és az OTP között. Mint ismeretes, az OTP jogi lépéseket helyezett kilátásba a CÖF szakértõjével szemben annak korábbi kijelentései miatt. A Kossuth Rádió 180 perc címû mûsora ifjabb Lomnici Zoltán ügyvédet, a Civil Összefogás Fórum jogi szakértõjét kérdezte az ügyrõl.

Ifjabb Lomnici Zoltán emlékeztetett a legnagyobb hazai bank perrel fenyegette meg a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) jogi képviselõjét. Úgy véli, erre a CÖF és a CÖKA olyan lépései miatt kerülhetett sor, mint például az, hogy feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen csalás megalapozott gyanúja miatt, számos levelet küldtek a Kúriának mielõtt és miután az meghozta a döntését, az alapjogi biztoshoz fordultak, hogy a Kúria sérelmes jogegységi határozatát vizsgáltassa felül az Alkotmánybírósággal. Ifjabb Lomnici Zoltán kijelentette: azzal, hogy az OTP egy szervezet képviselõjét támadta meg, olyan folyamat indult meg, amellyel megpróbálják levadászni az egyes civil és jogvédõ szervezetek képviselõit.

Ifjabb Lomnici Zoltán sajnálatosnak nevezte, hogy az OTP ahelyett, hogy a több százezer családon segítene, akik közül sokan az április 30-án lejáró kilakoltatási moratórium után az utcára kerülhetnek, azzal van elfoglalva, hogy megpróbálja levadászni a szakértõket. Megítélése szerint, amelyet a beérkezõ támogató levelek és e-mailek is alátámasztanak, az OTP olyan veszélyes útra lépett, amelynek talán még õ maga sem tudja, mi lesz a vége. Ahogy Csizmadia László, a CÖF elnöke is elmondta, a békemenet számára is fontos üzenet, hogy az OTP mit lépett az ügyben.

A CÖF jogi szakértõje hangsúlyozta, õk végig jogállami eszközökkel harcoltak, s ahelyett, hogy az utcára vonultak volna vagy annál is súlyosabb, anarchisztikus eszközökhöz folyamodtak volna, megpróbálták a Kúriát olyan irányba terelni, amely a nevezett termék kapcsán a legtöbb környezõ országban megvalósult, nevezetesen, hogy kimondták róla, hibás termék. Ezt olyan neves közgazdászok is kinyilvánított, mint Róna Péter, Boros Imre, Varga István. Továbbá felsõbb bírósági döntések születtek - a szegedi, a pécsi, a fõvárosi ítélõtáblán -, amelyek kimondták, hogy az árfolyam-ingadozások követésekor csak matematikai mûvelet játszódott le a bankok részérõl, tényleges devizavásárlás nem.

Ifjabb Lomnici Zoltán hangsúlyozta: a CÖF határozottan elutasította az OTP azon tevékenységét, hogy a képviselõit levadássza, a bank részérõl bevetett presszió, megfélemlítési szándék nem ért célt. Meggyõzõdése, hogy nem szabad meghátrálniuk. Hozzátette: a péntek óta beérkezett levelek, vélemények is azt támasztják alá, hogy érdemes folytatniuk a harcot. Ifjabb Lomnici Zoltán azt mondta: állnak elébe az OTP levelében megfogalmazott bírósági eljárásnak, vállalják a konzekvenciákat. Biztos benne, hogy ebben az ügyben a CÖF a jó oldalon áll, s amit tesznek, az az igaz út. A CÖF visszautasítja az OTP Bank szakértõjükkel szembeni fenyegetésétAz OTP reagált a CÖF állításaira

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!