2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Ez ma jobb befektetés, mint a bankbetétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-15 11:02:25
Komoly hozammal járhat, ha valaki ma vesz lakást, és azt kiadja. Az ingatlanok ára nagyon alacsony szinten van, miközben az albérletek iránt folyamatosan nõ a kereslet.

Az ingatlanpiacot figyelõk szerint ma már alig akad megfelelõ színvonalú kiadó lakás a fõváros egyes pontjain, például a 4-6-os villamos vonalán. A belvárosi, illetve a tömegközlekedéssel könnyen elérhetõ belsõ-ferencvárosi és angyalföldi, valamint a belbudai garzonok és az egy-két szobás lakások számítanak ma könnyen kiadhatónak. A vidéki egyetemi városokban pedig természetesen az egyetemek környékén lévõ lakások – tartalmazza a Magyar Ingatlanszövetség elemzése.

Rutai Gábor, a Duna House ingatlanügynökség munkatársa szerint ma befektetésnek tekinthetõ a lakáskiadás. Jelenleg annyira alacsonyak az ingatlanárak, hogy például sok szülõ gondolja úgy, most érdemes lakást vennie gyerekének, aki nem feltétlenül költözik még be az új szerzeménybe – vagy nem egyedül, hanem egyetemi évei alatt albérlõket is elhelyezve.

Ha valaki nem a hozzátartozójának jövõjére gondolva, hanem pusztán azért akar új ingatlant venni, hogy kiadja, annak szintén kedvezõ a piac. A lakásokhoz nagyon olcsón hozzá lehet jutni, egész éves kiadásuk pedig jó hozammal kecsegtet. A Duna House által számolt hozamok évi 7,5 és 10,5 százalék között vannak, függõen a lakás elhelyezkedésétõl – ami befolyásolja a teljes árát és a havi bérleti díját is.

Déry Attila, az Otthon Centrum vezetõ elemzõje hozzátette, 2010 óta visszafogottan, de folyamatosan emelkednek a bérleti díjak, és azt látni, hogy a jó elhelyezkedésû kiadó ingatlanokra van kereslet, akár egyetemisták, akár pályakezdõ fiatalok részérõl.

A fõvárosi bérleti díjak jellemzõen magasabbak, mint a vidékiek. A kivétel Gyõr, ahol a nagyon komoly munkaerõ-kereslet felpezsdítette a helyi ingatlanpiacot – ott már csaknem budapesti árakon lehet lakást bérelni.

A fõvárosban és Gyõrben, használt téglalakások esetén, négyzetméterenként 1500 forintos átlagárral lehet számolni. A többi nagyváros árszínvonal ez alatt marad. Például Debrecenben egy 60 négyzetméteres téglalakás a belvárosban 60 ezer forintért, Miskolcon pedig egy 43 négyzetméteres téglalakás már 30 ezerért bérelhetõ. Pécsen is hasonlóak az árak, a baranyai megyeszékhelyen egy belvárosi 48 négyzetméteres lakás havi 45 ezerbe kerül. Olcsó albérlettel segítik Pécsen a lakásra gyûjtõ házasokatEnyhén emelkedett a fõvárosban a GKI ingatlanpiaci indexeJavult az ingatlanbefektetések hozama

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!