2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Emmi: rendben lezajlott a felsõoktatási jelentkezési idõszakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-19 11:59:22
Rendben lezajlott a 2014. évi általános felvételi eljárás jelentkezési idõszaka, jelenleg a jelentkezések hitelesítése van folyamatban - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériumának felsõoktatásért felelõs államtitkársága.

Hangsúlyozták, hogy a kormány eltökélt a felsõoktatás minõségi megújításában, szándékát a már megtett, illetve elõkészített újító lépések bizonyítják. Kiemelték, hogy 2012-ben hatályba lépett az új nemzeti felsõoktatási törvény, 2013-ban pedig elindult a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj program, ennek köszönhetõen a természettudományos tanár szakokra jelentkezõk száma nagymértékben növekedett.

A felsõoktatás finanszírozási nehézségeinek megoldására a Felsõoktatási Struktúraátalakítási Alap keretében kaptak támogatást azon egyetemek és fõiskolák, amelyek vállalták szervezeti struktúrájuk racionalizálását. Tavaly Balog Zoltán oktatásért felelõs miniszter és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája megállapodott a keretszámok eltörlésében, és több konkrét feladat mellett a felsõoktatás szakmai megújítására létrehozta a Felsõoktatási Kerekasztalt, amelynek keretében a felsõoktatás meghatározó szereplõi a legsürgetõbb célokért fogtak össze.

Az állami ösztöndíjrendszer 2013-2014-es tanévi bevezetésével arányaiban minden eddiginél több állami ösztöndíjas kezdhette meg tanulmányait, az államilag támogatott hallgatók aránya 53 százalékot ért el. Megalapították a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját is, ezt elismerésként és további ösztönzésként kaphatják azok a kiváló sportoló hallgatók, akikre büszke lehet az ország - írta az Emmi.

A 2014-es költségvetésben a felsõoktatásra fordított források gyarapodtak. A kormány további, a minõség irányába való elmozdulást célzó lépést tervez a következõ idõkre, egy részük elõkészítési fázisban van, egy részük pedig tervezés alatt áll - olvasható a közleményben. Szombat éjfélig lehetett leadni a felsõoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire a jelentkezéseket.

A felsõoktatásba az nyerhet felvételt, aki február 15-ig érvényes jelentkezést nyújtott be legalább egy jelentkezési helyre, és befizette a felvételi eljárás díját; rendelkezik a továbbtanuláshoz megfelelõ végzettséggel (alap-, osztatlan mesterképzések, valamint felsõoktatási szakképzések esetében legalább érettségi bizonyítvánnyal, mesterképzések esetében oklevéllel).

Feltétel továbbá alapképzésen, osztatlan mesterképzésen minimum 260 pont, felsõoktatási szakképzésben 220 pont, míg mesterképzésen az 50 pont, illetve néhány állami ösztöndíjas alapszak esetében a korábban meghatározott (260-nál magasabb) minimumpontszám elérése. El kell érni a jelentkezési helyek egyikén a várhatóan július 24-én kihirdetendõ ponthatárt, és meg kell felelni az egyes szakokon meghatározott egyéb feltételeknek, mint például orvosi alkalmasság, egyéb elõírt szakképesítés, szakképzettség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!