2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Régi magyar baromfifajtákat kapnak az ormánsági családokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-20 19:21:03
Régi magyar baromfifajtákat kapnak az idén az ormánsági családok a dél-baranyai térségben induló kisállat-kihelyezési program keretében - jelentette be az Õs-Dráva program összehangolásáért felelõs kormánybiztos szerdán Pécsett, sajtótájékoztatón.

Tiffán Zsolt a kormánybiztosi titkárság, a gödöllõi Haszonállat-génmegõrzési Központ, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Széchenyi Programiroda képviselõjének a kisállat-kihelyezésrõl szóló együttmûködési megállapodásának aláírásakor hangsúlyozta: a háztáji állattenyésztés fejlesztése célt és önbecsülést ad az embereknek, akik közül egyre kevesebben tartanak állatokat.

Hozzátette, hogy a lakosság az általa nevelt kiváló minõségû, hungarikum baromfival nemcsak magát, hanem a környék piacait, éttermeit is elláthatja. Az fideszes országgyûlési képviselõ kitért arra is, hogy az Õs-Dráva projekthez kapcsolódó program megvalósítására akcióterv készül. Felmérik az igényeket és az állatok tartásával összefüggõ képzést is indítanak.

Szalay István, a Haszonállat-génmegõrzési Központ igazgatója elmondta, elsõként azért baromfikat biztosítanak a több mint negyven ormánsági településen elõ, a projektbe bekapcsolódó lakóknak, mert azok tartása a legegyszerûbb. Késõbb nyulak, majd kisebb testû kérõdzõk nevelése is szóba jöhet.

Tiffán Zsolt szólt arról is, hogy tervezik az Ormánságban termelt mézzel összefüggõ eredetvédelmi és minõségellenõrzési rendszer kidolgozását is. Az Õs-Dráva az ország egyik legszegényebb térségének tartott Ormánság 25 milliárd forintos, 45 ezer hektárt érintõ területfejlesztési programja. A lényege a vizes élõhelyek revitalizálása vízkormányzási rendszer kialakításával, elõsegítve a folyó mentén az ökoturizmus, a horgászat, a mezõgazdaság fellendülését.

A tervek szerint a folyóvíz egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendõ területekhez juttatják, a természetes eredetû lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, és ebbõl oldják meg az agrárterületek öntözését. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy az ott élõk munkát kapjanak, s piacképes termékek elõállításával jövedelemhez jussanak.

A programhoz ökoturisztikai látogatóközpont és kerékpárutak építése, valamint templomrekonstrukció is kapcsolódik. A kormány a tavaly áprilisi, Kémesen tartott kihelyezett ülésén hozott határozata szerint támogatja a Dráván egy kompkikötõ és egy új híd megépítését, valamint az M6-M60-as autópálya meghosszabbítását a horvát határig. A közmunka-programnak köszönhetõen több mint 400-an dolgoznak a projekt fejlesztésre kijelölt területeinek elõkészítésén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!