2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Mûholddal is keresik a parlagfüvet Hajdú-BiharbanForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-12 15:11:48
Mivel az ellenõrzések egészen az októberi elsõ fagyokig tartanak, így az sem ritka, hogy a büntetésrõl csak decemberben kapják meg az értesítést a tulajdonosok.  

Hajdú-Bihar - Az eddig vizsgált, allergén gyomnövénnyel fertõzött területek 60 százaléka tarló volt.

Július elseje óta 217 közigazgatási eljárást indított, s mintegy 280 hektárnyi területet ellenõrzött a Hajdú-Bihar Megyei Mezõgazdsági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi igazgatósága megyénkben – tudtuk meg Remete László oszátyvezetõtõl. 

Az elsõ fagyokig

– Külterületeken a földhivatal végzi a helyszíni ellenõrzéseket jellemzõen bejelentések és saját vizsgálataik alapján, ezt követõen továbbítják az ügyet az eljárás lefolytatására igazgatóságunknak.

2005 óta a Fölmérési és Távérzékelési Intézet mûholdas megfigyelési rendszere is segítségükre van – osztotta meg velünk a kulisszatitkot Remete László, akit épp egy, a mûhold által „felfedezett”, héthektáros parlagfûmezõ kaszálásán sikerült utolérnünk.

– Ha csak a törvényi minimum által kiszabható büntetéssel számolunk, akkor ez a 217 eset (mely arányaiban a tavalyi számokhoz hasonló) legalább hárommillió forintnyi bírságot jelent majd – válaszolta kérdésünkre, hozzátéve: ennél minden bizonnyal többet kell majd kifizetniük a gondatlan tulajdonosoknak.

Mivel az ellenõrzések egészen az októberi elsõ fagyokig tartanak, így az sem ritka, hogy a büntetésrõl csak decemberben kapják meg az értesítést a tulajdonosok.

– Az eddig ellenõrzött 280 hektár 60 százaléka tarló volt – tájékoztatott Remete László, megjegyezve: sajnos épp azokat a gazdákat kell büntetni, akik egyébként használják a földet.

További gyomok

– A többi allergén gyomnövény, mint a libatopfélék, fekete üröm stb. esetében nem olyan szigorú az eljárás, a helyszíni szemle után van egy hét türelmi idõ, s csak ezután rendelünk el kényszerkaszálást, ha szükséges – tájékoztatott a szakember.

 

„Tiszta” a város


Eddig még nem kellett kényszerkaszálást elrendelni Debrecenben a parlagfû miatt, bár agusztus 7-ig 88 bejelentés alapján 42 esetben kezdõdött eljárás. Megtudtuk: ebbõl 39-nél a tulajdonos eleget tett kötelezettségének. Az AKSD által a megyeszékhelyen fenntartott mintegy 3,7 millió négyzetméternyi területet 9-10 ember ellenõrzi folyamatosan. – Büntetést akkor szabnak ki, ha összefüggõ táblában találnak parlagfüvet, s bár munkatársaink 1-2 négyzetmérenyi „fertõzött” terület esetén is azonnal intézkednek, természetesen társaságunk is büntethetõ, ha hibázik – válaszolta kérdésünkre Juhász Judit, az AKSD Kft. pr-vezetõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!