2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Trükkös tolvajok nyomábanForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-12 15:35:37
Ismét megjelentek városunkban azon vélhetõen ugyanazon személyek, akik 20.000 Ft-os bankjegy felváltását kérve jutottak hozzá a sértettek otthon tartott megtakarított pénzéhez.

Az elsõ eset 2009. július 19-én történt. 14.15 óra körüli idõben a Kõfaragó utca egyik házába csengettek be az elkövetõk azzal, hogy tollat, illetve színes fémet vásárolnának.

Mivel a 68 éves sértettnek volt eladandó fémhulladéka, így annak megtekintését követõen megállapodás születet az eladó és a vevõ között. Mivel a kialkudott felvásárlási ár 10.000 Ft volt, s véletlenül az elkövetõknél nem volt csak 20.000 Ft-os, így a sértettnek be kellett mennie a házba a visszajáróért.

A pénztárcáját az asztalon felejtette, s úgy hozta ki a pénzt a visszajárót. Mivel az egyik vevõ kileste a pénztárca helyét, már csak a sértett figyelmét kellett elterelni. Míg a másik vevõ megkérte a sértettet, hogy az elszállítás elõtt tegyék már egy másik helyre a felvásárolt fémet, addig a pénzkezelõ férfi eltulajdonította a pénztárcát, benne 125.000 Ft-tal.



Az elkövetõk 3-an voltak:

Egyikük egy 50 év körüli, kb: 170-175 cm magas, vékony testalkatú, erõsen cserzett arcú, zilált õsz hajú, ápolatlan benyomást keltõ férfi, aki a cselekmény idején zöldes munkaruhát viselt.

Másikuk, aki a legtöbbet beszélt, 30-35 év körüli, 165 cm magas, zömök testalkatú, barna rövid hajú férfi volt, aki rövid ujjú inget és ¾-es nadrágot viselt.

 

A 3. férfi, akirõl a grafikai rajz készült kb. 30 éves, 175 cm magas, nagy „karvaly” orrú, barna rövid hajú, akin a cselekmény idején sötét munkaruha volt.

A második eset 2009. július 21-én 08.00-08.30 óra között történt néhány utcányira az elõzõ eset helyszínétõl. A fenti idõben a Móra Ferenc utcán lakó 81 éves férfi épp a boltba indult, amikor a kapujában megszólította egy általa hivatali dolgozónak vélt, s úgy is kinézõ férfi.

Azt mondta, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól jött, s pénzt hozott, mivel elõzõ hónapban kevesebb pénzt utaltak át, mint kellett volna. A sértett megörült, hogy pénz áll a házhoz, így lakásába invitálta a férfit, akinek társa addig az autónál maradt. Mivel 10.000 Ft-ot kellett az idõs férfinak adni, de a „hivatalnoknál” nem volt csak húszezres, így az idõs férfi a szekrényéhez ment, s a tároló helyrõl elõvette a visszajáró 10.000 Ft-ot, s kihozva átadta a férfinek.

Mivel megvolt a rejtekhely, így gyors telefont intézett a kint várakozó társához, s már csak ki kellett csalni a sértettet. Kérte, hogy kísérje már ki az autóhoz, mert kint felejtette a bélyegzõjét, s a nyugtára szükséges azt rányomni. Addig akcióba lépett a társ, s a szekrénybõl eltulajdonította a férfi megtakarított 540.000 Ft-ját.

A sértett által adott személyleírás ráillik az elõzõ eset 1. elkövetõjére.

Elképzelhetõ, hogy az elkövetõk tovább akarnak „dolgozni”, így mindenki figyelmét felívjuk a veszélyre. Tartsák be az alapvetõ biztonsági szabályokat, hogy ne váljanak a trükkös elkövetõk újabb áldozataivá:

- Ne engedjenek be idegeneket a lakásukba!

- Ne adjanak el, illetve ne vásároljanak semmit alkalmi jelentkezõktõl, házaló árusoktól!

- Ha valaki azért jelentkezik Önöknél, mert pénzt hozott Önöknek, ne engedjék be, hanem kérjék meg, hogy egy késõbbi idõpontban jöjjön vissza, mikor már nincsenek egyedül otthon (hívják át a megbeszélt idõpontra legalább a szomszédjukat)! Aki jó úton jár, vissza fog jönni!

- Sose váltsanak fel idegennek pénzt!

- Az alkalmi ismerõsökkel tartsák meg a 3 lépés távolságot, s viselkedjenek velük kellõ fenntartással, fõleg ha az illetõ igyekszik gyorsan a bizalmukba férkõzni.

- Ne engedjék, hogy valaki ilyen-olyan ürüggyel kitudja rejtett pénzük helyét!

- Ne tartsanak otthon csak a legszükségesebb mennyiségû készpénzt! Megtakarított pénzüket tegyék pénzintézetbe!

- Amennyiben hasonló módon próbálkoznának Önöknél idegenek, miután megfelelõ biztonságba kerültek, haladéktalanul értesítsék a rendõrséget a 107-es, 112-es segélyhívókon. Addig igyekezzenek minél több jellemzõt megfigyelni az ismeretlenrõl, az általa használt jármûrõl, hogy minél több segítséget tudjanak nyújtani nyomozó-, illetve megelõzõ munkánkhoz.


Várjuk azon személyek jelentkezését, akik a mellékelt grafikai rajzon látható elkövetõt felismerik, illetve azokét is, akik sérelmére esetleg hasonló cselekmény történt, de ezidáig nem tettek róla bejelentést hatóságunkhoz, jelentkezzenek azok is, akik elõrelátó viselkedése folytán nem történt csak meg a baj.

Jelentkezni lehet személyesen a Debreceni Rendõrkapitányságon (Debrecen, Budai Ézsaiás u. 4. szám „E” ép. Fszt/12. számú hivatali helyiségében), illetve telefonon az 516-400/24-31-es melléken, vagy munkaidõn túl bármely rendõri szervnél, illetve a 107-es, 112-es segélyhívók egyikén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!