2024. június 2. Vasárnap, Kármen, Anita.
 
Már idén újraindulhat a széntermelés a MecsekbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-25 21:17:27
Címkék: Bihari hírek
A kormány komolyan gondolja a bányászat újbóli beindítását a Mecsekben. A szénvagyont az energiastratégia fontos részének tekinti, amit az energiaköltségek pillanatnyi árai is igazolnak.

Ezt nyilatkozta Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára. Baranyában már készülnek arra, hogy ismét beindulhat a termelés. Megalakult a Mecseki Bányászati Klaszter és a múlt héten meghirdették a vájárképzés elindítását is, amire a határon túlról is várják a fiatalok jelentkezését.

Nagy az érdeklõdés a mecseki szénbányászat újraindítását illetõen mind a helyi lakosok, mind pedig a vállalkozók részérül - derült ki Polics József szavaiból. Komló polgármestere azt mondta, ha minden jól halad, Vasason akár már az idén elindulhat a munka. A napokban újabb klaszter látott napvilágot: ezúttal a mecseki bányászat újraélesztése érdekében hívtak életre csoportosulást, melynek a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara mellett tizennyolc vállalkozás is tagja. Polics József, Komló polgármestere bizakodó a kezdeményezéssel kapcsolatban, szerinte ugyanis reális esély van a szénkitermelés újraindítására a térségünkben.

Megosztottak a volt bányászok abban a kérdésben, hogy újraindítható-e a széntermelés a Mecsekben, az viszont bizonyos, hogy az egykori bányák nem jöhetnek számításba. Komló polgármestere, Polics József azt mondta, semmi nem maradt a korábbi fénykorból, atomtámadással felérõ pusztítás következett be, amikor a bányák bezártak. A mecseki városban ezért szóba sem kerülhet bányanyitás, ami nagyon drága és nehézkes lenne. A bányákat nem azért zárták be, mert elfogyott a szén, a döntést egyéb gazdasági és politikai okokkal magyarázták. Amikor tehát Dél-dunántúl régióban bányanyitás lehetõsége felvetõdik, akkor Máza-Dél, Nagymányok, Váralja és a Pécshez tartozó vasasi külfejtés jöhet szóba – tette hozzá.

Polics József a Krónikának hangsúlyozta, ebben az államnak kell vállalnia az úttörõ szerepet, mert a vállalkozói szférára támaszkodva a Mecsekben nagyban nem lehet bányászkodni. A Kossuth Rádió mûsorában Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára arra a kérdésre, hogy belátható idõn belül nyílik-e bánya a térségben, azt válaszolta, a kormány komolyan gondolja a hazai szénbányászat felélesztését.

 

Fónagy János szerint, amikor a kormány 2011-ben a parlament elé vitte a magyar nemzeti energiastratégiát, illetve a kérdést, hogy milyen forrásból biztosítható az ország hosszú távú ellátása, abban már súllyal szerepelt a hazai szénvagyon. A kabinet megkezdte az ásványkinccsel kapcsolatos újszerû gondolkodás gyakorlati végrehajtását – tette hozzá. Arra a felvetésre, hogy az atomenergia fejlesztése mellett szükség van-e a még a szénre is, az államtitkár azt mondta, bízik benne, hogy ezt az ágazatot újra fellendítik, és új munkahelyeket, illetve biztos megélhetést is teremtenek az embereknek. Fónagy János szerint a paksi atomerõmû 11,5 forintért állít elõ 1 kilowatt energiát, a magyar lignitre alapuló Mátravidéki Erõmû 15-16 forintért, az utána a sorban következõ gázos és olajos erõmû 23-25-ért, a zöldenergiák kötelezõ átvételi ára pedig 33 forint. Úgy véli, ez a számsor igazolja a magyar szénvagyon helyét.

Polics József szerint nagy esélye van, hogy elõször a vasasi külfejtés indul el, akár már idén. A máza-déli mûvelés elindításához az eddigieknél fajsúlyosabb kormányzati döntésekre van szükség, egyébként minden adott ahhoz, hogy a termelés ott is megkezdõdjön – mondta. A komlói polgármester arról is beszámolt, hogy a szakember-utánpótlás biztosításért a városban újraindítják a vájárképzést. A múlt héten közzétett felhívás szerint az egész országból, sõt a határon túlról is várják a fiatalok jelentkezését. Az egykori oktatógárda még rendelkezésre áll, akárcsak a tananyag. Utóbbit persze korszerûsíteni kell, és szükség lesz egy új tanbányára, valamint Polics József szerint foglalkozni kell a közép- és felsõ káderek képzésével is. Ezzel párhuzamosan Komló önkormányzata kezdeményezésére megalakult a Mecseki Bányászati Klaszter.

Egy bányász álláshely négy további munkahely létrejöttét is jelenti, így számításaink szerint háromezer és ötezer fõ közötti foglalkoztatást jelenthet a mecseki bányászat újraindítása - tette hozzá. Attól függõen, hogy mekkora éves termelési kapacitásról beszélünk majd. Ennek köszönhetõen a megye gazdasága új erõre kapna, nem csoda hát, hogy a lakosság részérõl óriási az érdeklõdés a bányanyitás ügyében. Nagy az érdeklõdés a mecseki szénbányászat újraindítását illetõen mind a helyi lakosok, mind pedig a vállalkozók részérül - derült ki Polics József szavaiból.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!