2024. május 13. Hétfő, Szervác, Imola.
 
Nagy a nemzetközi érdeklõdés a HungaroControl új termékei és szolgáltatásai irántForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-08 21:34:02
A hatékonyságot és biztonságot növelõ új fejlesztéseket a madridi World ATM Congress szakmai kiállításon mutatta be a magyar légiforgalmi irányító szolgálat.

A HungaroControl közleménye szerint a csütörtökön záródó kiállításon egyebek mellett a légtér belépõ- és kilépõpontja közötti legrövidebb útvonalat lehetõvé tevõ FRA, valamint a folyamatos süllyedést biztosító (Merge Strip) eljárásukat ismertették az érdeklõdõkkel. Ezek hatásait a CRDS-ben modellezni és szimulálni is tudják.

A repülésbiztonság javítását célozza a magyar szolgáltató azon technológiája, amelynek lényege, hogy az átrepülõ pilótákkal nem beszéd-, hanem adatalapú kommunikációt folytatnak: üzenetben kapják meg a pilóták az irányítóktól az utasításokat a repülõgép fedélzetére. Ezt az eljárást 2015-tõl kötelezõen bevezetik az Európai Unióban.

A kiállításon mutatkozott be Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy most folyó fejlesztésének, a stressz fizikai mérésére szolgáló szenzoros egérnek a prototípusa is. Az eszköz a felhasználó pulzusából, testhõmérsékletébõl és egyéb fiziológiai paraméterekbõl állapítja meg a stressz mértékét, amibõl következtetni lehet az irányító pillanatnyi leterheltségére és mentális állapotára.

A közleményben Szepessy Kornél vezérigazgató kifejti: a légi forgalom növekedése és az integráció Európa-szerte egyre erõsebb keresletet támaszt a kutatás-fejlesztés, a szimuláció és a képzés területén, a HungaroControl központja - a legnagyobb Kelet-Közép-Európában - biztosítani tudja a szükséges infrastruktúrát és tudásbázist.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!