2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Pongyola pitypang: korán friss salátát az asztalraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-09 08:45:19
Hamarosan itt a salátaszezon, ám míg fejes salátáink a kellõ nagyságot nem érik el, a természet adta lehetõséggel élve elõbb is ehetünk finom salátát.

A pongyola pitypangot – népies nevei: asszonyhûség, barátfej, békasaláta, bimbófû, buborékfû, ebtej, éjjeli lámpa, férfihûség, gyermekláncfû, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, kutyatej, lámpavirág, májusi virág, nõi hûség, pampula, papatyi virág, papvesszeje, pilisfû, pimpam, pimpamparé, pimpimparévirág, pimpó, pipevirág, pippang, récevirág, sárvirág, Szent János füve, tyúkvirág, vénasszonyvirág, zsibavirág - sok helyen szimpla gyomnövénynek tekintik, pedig a helyzet teljesen más.

A pongyola pitypang jelenléte a talaj nitrogénhiányát jelzi. Hasznos gyógynövényünk, a népi gyógyászatban már az ókorban is használták. Kevesen tudják róla, hogy táplálkozásunkba is beilleszthetõ. Nem sokan használják a halványított pitypangot salátának, pedig legalább olyan ízletes, mint a késõbbi kerti saláták.

Élelmezési jelentõsége a választék bõvítésében van. Nyugat-Európa több országában fogyasztják halványítva és halványítás nélkül salátának és fõzeléknek. Halványítás nélkül is szedhetünk leveleket, de számítanunk kell kifejezetten keserû ízére. Franciaországban helyenként éppen az ilyen levelekbõl készült salátákat kedvelik. A mi ízlésvilágunknak inkább a halványított változat felel meg.


Termesztett és vadon növõ növényeknél is a legfontosabb munka a halványítás vagy etiolálás. Zöld színû leveleiben, levélnyeleiben keserûanyagok halmozódnak fel, amelyek kesernyéssé teszik a lombozatot. Halványítással a keserûanyag-tartalom jelentõsen csökken és emberi fogyasztásra alkalmassá válnak a levelek.

A halványítás menete a következõ. Kora tavasszal, amikor az elsõ levelek megjelennek a növényen, egy-egy virágcseréppel vagy akár 8-10 cm szalmával fedjük le a növényeket. A takarás mindaddig maradjon rajta, míg azt nem akarja túlnõni a pitypang. Ekkor megkezdhetjük a szüretet. A gyönyörû, halvány levelek ízletesek, kevésbé keserûek, de cukorbaj elleni hatásuk változatlan. Letakarás elõtt a leveleket lazán kössük össze, majd 2-3 hetes halványítás után a tõrózsát egyszerre vágjuk le.

A gyökereket õsszel kiásva, pincében, nedves körülmények között hajtathatjuk, halványításra ekkor általában nincs szükség. Akinek ízlik, szaporíthatja is. Ehhez augusztusban a magokat vessük el sûrûn hidegágyba, majd két hónap múlva ültessük ki a növénykéket végleges helyükre. Ebben az esetben már tavasszal szedhetjük a levelét.

Tavaszi szaporításkor a magot márciusban vetjük hidegágyba vagy fólia alá. Kiültetése májustól esedékes. A halványítási munkát egyszerûsíthetjük, ha a sorokat 80 cm-re jelöljük ki és 20-25 cm-es mély árokba ültetjük a palántákat. Õsszel a kiásott földdel fedjük be a növényeket.


Vegyes pitypangsaláta

Olajból, borecetbõl vagy citromlébõl kevés só hozzáadásával salátaalapot készítünk. Ehhez apróra vágott zöldséget, (pl. petrezselyem, hagyma, metélõhagyma, medvehagyma) és szükség szerint finomra õrölt fûszert: kakukkfüvet, repkényt (nagyon keveset), majorannát, bazsalikomot adunk. ízlés szerint más fûszereket is felhasználhatunk, így köményt, ánizst, koriandert, borágót, borsfüvet, lestyánt, zsályát, levendulát, rozmaringot. Ezekhez esetleg egy szétnyomott fõtt burgonyát adunk. A finomra vágott zsenge pitypangleveleket a pácba tesszük, jól átforgatjuk és legalább egy órán át – ha van idõnk, tovább – állni hagyjuk.

Pongyola pitypang saláta olvasztott vajban

250 g fiatal pitypanglevelet megmosunk, finomra vágjuk, majd sóval, borssal ízesített olvasztott vajjal leöntve 30 percig állni hagyjuk, közben fokozatosan lehûtjük. Az ízesítést ecet vagy citromlé hozzáadásával fejezzük be.

Pongyola pitypang saláta póriasan

A tál alján egy fokhagymagerezdet szétnyomunk, erre 2-3 evõkanál olajat, 1-2 evõkanál ecetet, 1 teáskanál mustárt, sót és csipetnyi cukrot adunk, simára keverjük. Ebbe a salátaöntetbe kb. 150 g alaposan megmosott, lecsepegtetett, zsenge pitypanglevelet teszünk, majd tálalásig állni hagyjuk (kb. 30 perc).

Pongyola pitypang saláta parasztosan

Meleg, fokhagymával kikent lábosba szórjuk a pitypangleveleket majd vörösborecetben megforgatva, csipet sóval és kevés borssal meghintjük. Tálalás elõtt ropogósra pirított füstöltszalonna-szeletekkel díszítjük. Franciaországban ezt a salátát fokhagymaszeletekkel eszik.


Sajtos pitypangsaláta

A fiatal pitypangleveleket 1/3 rész ecetbõl, 2/3 rész olajból (ízesítés: só, bors, csipet cukor, 1 teáskanál mustár) álló öntetbe keverjük, és egy olyan szelet kenyeret, amelyet elõzõleg fokhagymával bedörzsöltünk, aprítunk hozzá. Végül az egészre vékony szeletekben markáns ízû, zsírdús sajtdarabokat hintünk, összekeverjük a salátával és 30 percig érni hagyjuk.

Pitypangfej saláta

A még „bimbózó" virágzatot (200 g) keresztben finom szeletekre vágjuk, csipet cukrot, kevés sót, 1 kis, finomra vágott hagymát adunk hozzá. 2 vagy 3 szelet finomra vágott angol szalonnát ropogósra pirítunk. Ha kész van, kivesszük a serpenyõbõl és a forró zsiradékba 2 evõkanál borecetet öntünk. Ha felforrt, a felaprított pitypangfejeket beleszórjuk és összekeverjük. A salátát összevágott kemény tojással (fejenként 2 db) körítjük és azonnal tálaljuk.

Pitypangbor

Száraz idõben 4 1/2 l pitypangvirágzatot gyûjtünk. Kb. 10 l-es fazékba tesszük, 4 1/2 liter forró vízzel leöntjük. A fazekat lefedjük, 3 napig áztatjuk benne a virágokat. Ezután a folyadékot molinókendõn átszûrjük, a virágzatokból a lét kifacsarjuk. A folyadékba dobunk egy kis gyömbérgyökeret, 3 finomra vágott narancs és 1 citrom héját valamint 1 1/4 kg cukrot. Az egészet egy nagy fazékban 20 percig lassú tûzön felfõzzük. Mázas cserép- vagy porcelánedénybe töltjük. Lehûtjük, egész addig, amíg testmeleg nem lesz. 1/2 darab élesztõt egy pirított rozskenyéren elkenünk és a folyadék tetejére téve azon úszni hagyjuk. Az edényt kendõvel lefedjük, 6 napig meleg helyiségbe állítjuk, ezután a bort nagy edénybe szûrjük, és pamutkendõvel letakarjuk. Három hétig sötét helyen állni hagyjuk, majd az edény tartalmát palackokba fejtjük. Az üvegeket dugóval gondosan lezárjuk. A bort legalább karácsonyig pihentessük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!