2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Barlangterápia hazánkban: százak vágynak a föld alá gyógyulniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-09 09:20:28
A barlangok egészségre gyakorolt jótékony hatását már az õsember is felismerte, a középkorban pedig bizonyos barlangok zarándokhellyé váltak. A tiszta barlangi levegõ jó hatással van a légúti megbetegedésben szenvedõknek.

Régebben nem a barlangi levegõt, hanem a cseppköveket tartották gyógyhatásúnak. A barlangterápia a 20. században alakult ki, és egyes barlangok gyógybarlang minõsítést kaptak.

A Baradla-barlang aggteleki szakasza, közismertebb nevén az Aggteleki Cseppkõbarlang, az Aggteleki Nemzeti Park, illetve Magyarország egyik legismertebb természeti jelensége. Bár gyógyászati tevékenység nem folyik benne, de egy séta során érezhetõ és élvezhetõ a tiszta barlangi levegõ. A Baradla-barlangban a hõmérséklet télen és nyáron is 10 fok, a páratartalom magas, 96-98 százalékos, a levegõ pedig gyakorlatilag pormentes, így a klíma gyógyító hatással van a különbözõ légúti megbetegedésekre, például az asztmára vagy a hörghurutra.

A gyógybarlang minõsítést megkapta a tapolcai barlang is. Dr. Lengyel László, a tapolcai Deák Jenõ Kórház Légzésrehabilitációs Osztályának osztályvezetõ fõorvosa a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában elmondta, mivel klímaterápiáról van szó, az az ideális, ha a betegek legalább három-négy hetet töltenek a kórházban. A bent fekvõ betegeken kívül ambuláns kezelésre is van lehetõség. A barlang levegõje steril, sem baktériumokat, kórokozókat, sem pedig a külsõ levegõben megtalálható szennyezõdéseket, polleneket, allergéneket nem tartalmaz, ezért elsõsorban az allergiás típusú légúti betegeknek javasolt, de mindenféle krónikus, gyulladással járó légúti betegségben szenvedõre jó hatással van, mondta el a fõorvos.



A kétezer négyzetméter alapterületû barlangban kisebb-nagyobb, részben szeparált termek találhatók, s nem csak sétára van lehetõség, hanem ott zajlanak a légzés rehabilitációs kezelések, gyógytornászok vezetésével légzõtorna, erõsítõ gyakorlatok, állóképességi tréning, illetve pszichológus vezetésével autogéntréning, relaxációs gyakorlatok is. A betegek naponta három-négy órát töltenek a barlangban, tájékoztatott az osztályvezetõ fõorvos. Dr. Lengyel László elmondta azt is: az elmúlt három-négy évben fokozatosan emelkedett a kezelést igénylõk száma, tavaly közel hétszáz beteget kezeltek. Hozzátette: az ország egész területérõl fogadnak betegeket, a kezelésekhez tüdõgyógyász szakorvosi beutalóra van szükség.

A budapesti Szemlõ-hegyi barlangban is folyik barlangi terápia. Halász Ferenc, a Duna-Ipoly Nemzeti Park kommunikációs igazgatója elmondta: keddenként várják a gyógyulni vágyókat. A terápia annyira népszerû, hogy több mint fél évre elõre kell idõpontot foglalni rá. Egy félórás sétára azonban egyéni látogatókat és iskolai csoportokat is fogadnak, s egy ilyen rövid ideig tartó séta is nagyon jótékony hatással van a légúti megbetegedésekre, de egészséges embereknek is ajánlott, magyarázta Halász Ferenc. Hozzátette: néhány évvel ezelõtt megújult a barlang látogatóközpontja is, ahol rendszeresen tartanak programokat, a vetítõteremben pedig barlangászattal, barlangokkal kapcsolatos filmeket lehet megnézni.


Az egykor boroshordók tárolására használt harsányi pince ma már szintén a légzõszervi betegségben szenvedõk terápiás helye lett. A borsodi település testvérvárosából, Parajdról érkeztek sótömbök, amelyeket speciális technikával rögzítettek a pince falára. Bokor Sándor, Parajd polgármestere elmondta: az asztmás tünetek kezelésére páratlan gyógyítási lehetõség a parajdi só. A parajdi sóbányában már ötven éve mûködik ez a kezelés, s évente több mint kétszázezren látogatják a sókamrákat.

A harsányi óvoda vezetõje már biztos abban, hogy a gyerekekkel hetente több órát töltenek majd pincében, hiszen már az óvodások között is egyre több az asztmás, sõt olyan gyerek is van, akinek pipát kell használnia. A harsányiaknak a jövõben nem kell a miskolci sóbarlangba utazniuk kezelésre, helyben gyógyulhatnak majd, de nem csak az ott lakók elõtt áll nyitva a sópince, amelyben a parajdi sótömbök fejtik ki jótékony hatásukat.


Egyéb tudnivalók

A barlangterápia, mint természetes teremaerosol-kezelés, klímakezelés, hasonló a magashegyi szanatóriumi kezeléshez. Levegõje szennyezés és allergénmentes nosocomiális (egészségügyi ellátás során szerzett) fertõzési lehetõség nincs. A barlang hõmérséklete 12-13°C közötti. A barlang relatív páratartalma 95-100%, ez adja az aerosolt. Tartalmazza a sziklákból kioldott sókat, amelyek alapján az összetétele lényegében a Salvus víznek felel meg. Nem károsítja a légutak csillószõrös hengerhámját, és kitûnõ váladékoldó tulajdonsága van. Az aerosol kedvezõ cseppátmérõje lehetõvé teszi, hogy belélegezve lejuthasson a legkisebb légutakba is.

A Barlangterápia, mint klímaterápia a barlangi levegõ belélegzését jelenti, és így, mint aerosol terápia a légúti megbetegedések kezelésében nyújt segítséget. Allergénmentes, tiszta levegõt biztosít a kúrán résztvevõknek. A száraz köhögést okozó, nehezen felköhöghetõ, vagy orrdugulást okozó váladék hígításával segíti annak kiürülését. Ezzel tudjuk elérni célunkat: biztosítani a tiszta légutakat, megszûntetve az orrdugulást, a kínzó köhögés. Csökken az asthmás nehézlégzési rohamok gyakorisága és intenzitása is.

Üdülési és gyógyászati célra legértékesebbek a ma is aktív vizesbarlangok (Aggtelek, Jósvafõ, Abaliget, Miskolc-Tapolca, Tapolca). Tapolcán a II. világháborúnak „köszönhetjük”, hogy kiderült, micsoda kincse van a városnak! Akkoriban emberek születtek itt, mûtéteket végeztek. Az egészségügyi kormányzat 1969-ben adott ki diplomát arról, hogy ez a barlang gyógyászati célokra is alkalmas. Magyarországon mindössze két ilyen hely van még Tapolcán kívül: Abaligeten és jósvafõi Béke-barlangban.


Tapolcán már régóta nem csupán az elõnyös klimatikus adottság passzív élvezetére törekszenek, hanem a gyógyhatású klímájú, rendkívül impresszáló, relaxáló hatású környezetet igen hatékonyan sikerült komplex tartalommal is megtölteni. Ennek során egyrészt erõsítik a barlangi klíma különleges gyógyhatását például relaxációs gyakorlatokkal, jógával, zenével, légzõtornával, köptetõgyakorlatokkal, elektroterápiával, másrészt próbálják eloszlatni a betegség körüli bizonytalanságot, csökkenteni a félelmet, azaz megismertetni a betegeket saját testükkel, azokkal a gyengékkel vagy életmódbeli hibákkal, amik a légúti betegséghez vezettek.

Ezeket követi értékben a csapadékvíz leszivárgása miatt magas páratartalmú barlangok sora: legtöbb budai barlangunk. Kevéssé értékesek gyógyászati szempontból a régen feltárt – kiépített járatok, mivel a csíramentes, értékes mikroelemekben gazdag, eredeti levegõ nagyrészt kiszellõzött, és a felszín szennyezett levegõjével keveredett. Világviszonylatban is egyedülálló a helyzetünk: a fõváros alatt számos barlangot tártak fel, amelyek levegõje gyógyhatású, képzõdményei szemet gyönyörködtetõ csodák.

A Pálvölgyi-, a Szemlõhegyi-, a Ferenchegyi-barlang kiépített járatai, pihenõhelyei alkalmasak a szemlélõdõ-gyönyörködõ látogatók gyógyulására. A sportos barlangjárásra – szakszerû felkészülés után – újabb feltárások több kilométernyi szakasza, továbbá a Mátyáshegyi-barlang több mint százméteres szintkülönbsége kínál erõfeszítést és kalandot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!