2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Hogyan szabaduljunk meg a penésztõl természetes módon?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-11 08:27:49
Ahhoz, hogy végleg búcsút mondjunk a penésznek a lakásban, szagos és nedves lakótársunktól nem árt tudni egy pár természetes módszert a távoltartására.

Az elsõ lépés, mielõtt egyéb házi praktikák segítségéhez fordulnánk, hogy a hely kellõen szellõzzön és amennyiben lehetséges a napsugarak is jussanak be. Évente nem árt többször nagytakarítást végezni. Kihordani, amit ki lehet a lakásból, kinyitni minden ajtót és ablakot, hogy szellõzzön és a nap is érje. Ügyeljünk arra, hogy nehogy bekerüljön olyasmi a lakásba, ami nedves, mert az csak rontja a helyzetet.

Ecet és illóolajok

A sima borecet az egyik leghatásosabb ellenszer a penésznek. Tegyünk ecetet egy szivacsra vagy pedig egy permetszóró flakonba és vigyük fel az érintett felületre. Hagyjuk hatni legalább 4 órát majd egy nedves szivacs vagy rongy segítségével törüljük le. Szintén nagyon hatásos a teafa olaj. Erõteljes illatú, így kellemes lesz utána a környezet. Igaz azonban, hogy árban kissé drágább, mint az ecet. ¼ – ¾ arányba vegyítsük vízzel és permetszóróval vigyük fel a falra, majd törüljük le.

Tudtad? A szomszéd hõje…

Tömbházban, ha szomszédunk nem megfelelõen fûti a helyiségeket, az könnyen okozhat gombásodást a fal felénk esõ oldalán, ugyanis nálunk csapódik le a pára.

Peroxid és szódabikarbóna

A szemcsés szódabikarbóna remek megoldás arra, hogy az esetleg visszamaradó részecskéket eltüntessük. Vízzel pasztát készítve felvihetjük az érintett felületre és kíméletesen lesúrolhatjuk.
A hidrogén-peroxid szintén nagyszerû megoldás lehet. Vigyük direkt fel a felületre, majd 10 perc után mossuk le.

Megelõzés

A legkönnyebben úgy lehet megelõzni a penész újbóli kialakulását, hogy biztosítjuk a helységet szárazság felõl. Ügyelni kell arra, hogy semmilyen nedvesség forrás ne legyen sehol. A rendszeres levegõztetéssel, szellõztetéssel is elkerülhetjük, hogy ádáz ellenségünk újra felbukkanjon.

Egyszerû praktikák

• A teafaolaj remekül használható a penészesedés ellen, mivel erõsen gombaölõ hatású.
• Négy rész denaturált szesszel és egy rész szalicilsavval magunk is készíthetünk keveréket a penész ellen. Egy puha rongyot áztassunk a folyadékba, és azzal húzzuk át az érintett felületet. Minden esetben viseljünk gumikesztyût!
• A helyiség magas páratartalmát csökkenthetjük egy tál sóval, ugyanis ez magába szívja a nedvességet. Ha már vizes a só, szárítsuk ki, és ismét csatasorba állíthatjuk a pára ellen.
• A penészes linóleumot terpentines vízzel mossuk fel.
• A fürdõszobai penészesedést ecettel elõzhetjük meg. Minden héten egyszer töröljük át vele a csempét, fõleg, ott, ahol a káddal, mosdóval érintkezik.
teafaintelligentdentalcomFontos!

A penészesedés megszüntetése nemcsak esztétikai okokból, hanem egészségügyi szempontból is fontos, ugyanis a megtelepedett gombák asztmát vagy allergiát okozhatnak, és legfõképpen a kisgyermekekre veszélyesek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!