2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A klíma melegedése miatt tovább terjedhet a maláriaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-11 20:47:06
A malária további terjedését okozhatja az éghajlat melegedése amerikai és brit kutatók szerint, fõleg a fennsíkok népe van veszélyben.

Az Etiópia és Kolumbia magasan fekvõ, sûrûn lakott vidékein végzett vizsgálatok azt mutatták, az emelkedõ hõmérséklet összefügg a maláriás megbetegedések magasabb számával - írták a kutatók a Science tudományos lapban közzétett tanulmányukban.

A nemzetközi kutatócsoport a nyugat-kolumbiai Antioquia megye 124 településén 1990 és 2205 között, a közép-etiópiai Debre Zeit város környékének 159 körzetében 1993 és 2005 között vizsgálta meg a szúnyogok terjesztette kór esetszámának alakulását.

Melegebb években emelkedett a fertõzöttek száma, hûvösebb esztendõkben csökkent. Ez arra utal, hogy az éghajlat melegedésével a fennsíkok lakossága nagyobb mértékben lesz kitéve a fertõzés kockázatának - magyarázta Mercedes Pascual, a Michigani Egyetem munkatársa, a kutatás résztvevõje.

A fennsíkok népére azért különösen veszélyes a malária, mert immunrendszerük nem vértezte fel õket a kór ellen - közölte Menno Bouma, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének (LSTHM) munkatársa, a tanulmány társszerzõje.

Az elsõsorban trópusi éghajlaton terjedõ betegségben 2012-ben a világon körülbelül 627 ezren haltak meg.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Afrikában percenként meghal egy gyermek maláriában. A szúnyogcsípés ellen hálóval és rovarirtóval lehet védekezni, ezenkívül léteznek orvosságok is a malária megelõzésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!