2024. május 10. Péntek, Ármin, Pálma.
 
Szigorított felvásárlás: 50 ezres büntetést kaphat a szabályszegõForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-12 20:11:53
Március 1-jétõl hatályos a fémtörvény módosítása, amelynek alapján bizonyos fémhulladékok csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elõzetes vizsgálatával és engedélyével értékesíthetõk.

A színesfémlopások országszerte gyakoriak, legnagyobb vesztesük a MÁV. A cégnek évente 100-150 milliós kárt okoznak a tolvajok, ritkán kapják el õket, pedig nemcsak hogy vagyon elleni bûncselekményt követnek el, hanem a közlekedés biztonságát is veszélyeztetik. Van, hogy a tolvajoknak csak tíz-húsz centiméternyi kábelt sikerül ellopniuk, ami nekik pár ezek forintot hoz, miközben ezzel fél napra is megbéníthatják félmegyényi terület közlekedését. Évente 15-20 ezer vonatnak okoz összesen 40-45 ezer perc késést a kábellopásos bûncselekmény, tájékoztatott a MÁV szóvivõje.

Magyarországon ma 720 fémkereskedõ-telep mûködik. Évente másfél millió tonna, nagyobbrészt ipari fémhulladékot gyûjtenek be és hasznosítanak, az import 95,5 ezer tonna, az export 1,2 millió tonna körüli.

A március 1-jétõl hatályos fémtörvény-módosítás szerint bizonyos fémhulladékok már csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elõzetes vizsgálatával és engedélyével értékesíthetõk. A fémtörvény módosításától sokat várnak a kárvallottak.

Suller György Attila õrnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki szóvivõje a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában elmondta: március 1-je óta természetes személy egyes érzékeny fémhulladékokat - mint például az árvízvédelmi berendezések alkatrésze, tûzcsap, szobor, csatornafedél -, csak úgy vihet be a fémkereskedõhöz, ha elõzetesen bejelenti a NAV-nál. Az adóhivatalnak tíz napja van rá, hogy visszaigazolja és engedélyezze a leadásukat. A bejelentés a NAV honlapján online is elvégezhetõ, tájékoztatott a szóvivõ.

Az ellenérték százezer forintig fizethetõ készpénzben, afölött csak átutalással.

Suller György Attila további változásként említette, hogy természetes személy maximum három köbméter térfogatú fémhulladékot tárolhat az ingatlanán, és ezt le is adhatja.

A büntetési tételekkel kapcsolatban a NAV szóvivõje elmondta: szabályszegés esetén a fémkereskedõket 500 ezertõl ötmillió forintig terjedõ összeggel büntethetik, annak a személynek pedig, aki leadja az érzékeny fémeket, az igazolt kár háromszorosát, de minimum ötvenezer forintot kell bírságként kifizetnie.

Sárosi Eszter, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének ügyvezetõje üdvözli a változást, hiszen így nem a kereskedõk felelõssége annak megállapítása, hogy az átvett fémhulladék lopott-e. Hozzátette: a bejelentési kötelezettség nemcsak a magánszemélyekre vonatkozik, hanem mindenkire, kivéve azokat a cégeket, ahol a gyártás során keletkezik fémhulladék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!