2024. május 19. Vasárnap, Ivó, Milán.
 
Egyre több fiatal panaszkodik erreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-13 09:54:51
A gerincbántalom a kutatások szerint ma már nem csak az idõsebbeket érinti, egyre gyakrabban panaszkodnak erre a fiatalabb korosztályok is.

A felnõtt lakosság 60-80 százaléka szenved krónikus derékfájásban, de a 18 év fölöttiek közül legalább egyszer már mindenki felkereste az orvost deréktáji panasszal. A Napközben szakértõk segítségével arra kereste a választ, melyek a kiváltó okok, s mit tehetünk az egészségünk megõrzéséért.

Flórián Ágnes, a miskolci Szent Ferenc Kórház fõorvosa a mûsorban elmondta: az okok között leggyakoribb a gerinckopás, de emellett a gyulladásos betegségek is okoznak hát- és derékfájást. A krónikus derék- és hátfájások hátterében leginkább a porckorong és a gerinc degenerációja áll. A megelõzés módja a rendszeres mozgás. Már napi fél óra séta is sokat segít, mert lazítja a gerincet és csökkenti a fájdalmat, a fõorvos a gerinctornát szintén javasolja. Nagyon sokan végeznek ülõmunkát, dolgoznak számítógépen, s ez a fajta terhelés fokozottan nyomot hagy a gerinc területén, magyarázta Flórián Ágnes.

Puskás Réka reumatológus szintén a rendszeres mozgást javasolja. Hozzátette: aki ülõmunkát végez, óránként álljon fel, és mozgassa át az izmait, a széket pedig úgy állítsa be, hogy az megtámassza a hátát.

Hozzátette: egyre több olyan fiatal fordul reumatológushoz, akinek laza az ízületi rendszere, ami öröklött tulajdonság, de a szalagok lazaságát izomzattal pótolni lehetne. Ezek közül a gyerekek közül sokan balettoznak vagy tornáznak, amit középiskolás korukban abbahagynak, s ezt követõen jelentkezik náluk a derékfájás. A szalagrendszerük laza, a mély, kis izmok sem elég erõsek, az egyre több üléstõl az izomegyensúly megbomlik, ami derékfájáshoz vezet, részletezte a szakember.

A reumatológus hangsúlyozta, akinek panasza van, vegye igénybe szakértõ segítségét, sajátítsa el a szükséges mozgást, tornát, és egész életében ne hagyjon fel vele.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek