2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Rezsicsökkentés – Megjelentek az áprilistól hatályos rendszerhasználati díjakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-03-14 19:06:52
Megjelent a Magyar Közlöny 37. számában a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal (MEKH) rendelete a földgáz rendszerhasználati díjakról. Ez a rendelet egyike azoknak az április 1-jén hatályba lépõ jogszabályoknak, amelyek lehetõvé teszik a lakossági földgáz árának 6,5 százalékos csökkentését – közölte a hivatal az MTI-vel.

A lakossági földgázárak 2014. április 1-jével a tavaly novemberben érvényes árakhoz képest 6,5 százalékkal csökkennek. A csökkentés az egyetemes szolgáltatás árának mindkét díjelemére, az alap- és a forgalmi díjra kiterjed.

A témával kapcsolatban a MEKH az MTI megkeresésére közölte: a hivatal hatásköre a rendszerhasználati díj megállapítására terjed ki. A most megjelent rendeletben az egyes díjelemek változása összességében járul hozzá ahhoz, hogy a lakossági földgáz árak április 1-jével a múlt év november 1-jei árakhoz képest 6,5 százalékkal csökkenjenek.

Az elosztási alapdíj és az elosztási forgalmi díj módosításán túl a most megjelent rendelet a jogalkalmazás során felmerült egyéb technikai jellegû értelmezési problémákat is rendez – tartalmazza a MEKH kiegészítése.

A kormány február végén tartott ülésén hozott döntést arról, hogy határozott lépéseket fog tenni az energiafogyasztók, a lakosság érdekében.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára korábban elmondta: Magyarország az európai középmezõnyben foglal helyet a fogyasztói paritáson mért lakossági alapvetõ rezsiköltségeket tekintve.

A múlt évben végrehajtott – összességében 20 százalékos – a lakosságot érintõ rezsicsökkentés eredményeként Magyarország az európai rangsor utolsó, utolsó elõtti helyérõl lépett elõbbre a fogyasztói paritáson mért lakossági rezsiköltség-terhelésben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!