2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Lapok a magyar választásról - meghökkentõ vélemény is vanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-14 19:55:30
Az egyik külföldi lap szerint a magyar választási rendszer kinyílt több „játékos” elõtt, ezáltal csökken a szélsõjobb esélye. Kumin Ferenc szerint ilyen megközelítésre eddig senki sem gondolt.Hozzátette: jelenleg nem a magyar, hanem az európai parlamenti választások határozzák meg az európai napirendet, azonban így is több lap foglalkozik a közelgõ magyar választásokkal.

Az egyik nemzetközi közösségi újságíró portál, a Digital Communities News a szélsõjobb esélyeit latolgatja. Ezzel kapcsolatban Kumin Ferenc nemzetközi sajtókapcsolatokért felelõs helyettes államtitkár az M1 Ma reggel címû mûsorában azt mondta: a magyar választási rendszer felkerült a nemzetközi sajtó napirendjére. Az említett portál szerzõje felfigyelt egy olyan mozzanatra, amelyre senki nem gondolt, vagyis a szélsõjobb kérdésére. Ez egy külföldrõl folyamatosan jelen lévõ aggodalom - fogalmazta meg a helyettes-államtitkár.

Kumin Ferenc elmondta, a szerzõ a cikkben azt írja: a magyar választási rendszer kinyílt több játékos számára, ezáltal csökken a szélsõjobb esélye, mert a bizonytalan szavazóknak nagyobb esélye van rá, hogy többféle pártra szavazzanak. Hozzátette: persze nem a magyar, hanem az európai parlamenti választások határozzák jelenleg meg az európai napirendet. Általános aggodalom, hogy az unióellenes, szélsõséges pártoknak növekszik-e az esélyük, vagy sem – emelte ki Kumin Ferenc.

Egy amerikai portál Magyarország megítélésérõl ír – errõl az államtitkár azt mondta: a választások közeledtével növekszik a Magyarország iránti érdeklõdés, bár ezt ellensúlyozza az ukrán válság, amely elvonja a régióra tevõdõ figyelmet. Az újságírók az elmúlt idõszakban megszületett írásokban sokszor összevetik azt a jelenséget, hogy „általában van egy nagy adag kritika Magyarországgal kapcsolatban, amely jelen van a nemzetközi diskurzusokban, ám eközben azt is látják a választási hajrá számaira ránézve, hogy változatlan és töretlen a kormánypártok népszerûsége” – hangoztatta Kumin Ferenc.

A szerzõ arra a következtetésre jut - tette hozzá - , hogy Magyarország nem a szokásos úton ment végig, nem a megszorítások politikáját választotta, hanem megpróbálta valahogy a háztartások vásárlóerejét szinten tartani vagy növelni, és az író elismerõ konklúziókra jut – utalt rá Kumin Ferenc.

Az Epoch Times egyik, Magyarországgal kapcsolatos cikkére utalva a helyettes-államtitkár elmondta: a cikk kifejezetten a választási rendszert ért kritikákra reagál. A szerzõ szerint a választási rendszer legitimitása az alapja minden demokráciának – az író pozitívnak értékeli, hogy egyszerûsödött, átláthatóbbá vált a rendszer, kisebb számú képviselõre kell szavazniuk a választóknak, „nincsenek meglepetések, utolsó pillanatos visszalépések”, és a jelölési rendszer kinyitását is pozitív fejleménynek látja – állapította meg Kumin Ferenc.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!