2024. április 27. Szombat, Zita.
 
NGM-államtitkár: kamatot csak hitellehívás után kell fizetniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-14 20:02:31
Címkék: Bihari hírek, ngm
A paksi bõvítéssel kapcsolatos orosz hitel után kamatot csak azt követõen kell fizetnie Magyarországnak, hogy valamekkora finanszírozást már lehívott, és csakis a már lehívott összeg után - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az MTI-vel pénteken. Orbán Gábor egyben megerõsítette, hogy a paksi bõvítésre az orosz féllel kötött pénzügyi megállapodásban rögzített finanszírozási konstrukció rendkívül kedvezõ magyar szempontból.

A minisztérium adó- és pénzügyekért felelõs államtitkára valótlannak, félrevezetõnek nevezte azokat a híreszteléseket, amelyek szerint elõre kellene kamatot fizetni a hitelért.  "A paksi bõvítés finanszírozására két lehetõség között választhattunk: vagy megpróbáljuk a piacról felvenni a szükséges forrásokat, vagy egy államközi szerzõdés keretében alakítunk ki egy finanszírozási konstrukciót. Az utóbbival a magyar állam által elérhetõ piaci hitelnél átlagosan 115 bázisponttal alacsonyabb kamaton jutunk forráshoz" - tette hozzá. Megjegyezte, hogy ezzel az évente átlagosan elérhetõ megtakarítás 18 milliárd forint.

Több mint 32 év alatt összesen közel 600 milliárd forintot spórol a magyar állam, ennyivel olcsóbb Magyarország számára az orosz állammal kötött finanszírozási megállapodás, mint bármely más konstrukció - hangsúlyozta. Közölte: a tárgyalások során az derült ki, hogy a magyar állam szempontjából kedvezõbb, ha a finanszírozás önrészét az építkezés alatt elnyújtva biztosítja, mert így nem egy vagy két év alatt, hanem több mint 10 évre elnyújtva jelentkezik a magyar államnak pénzügyi kötelezettsége.

"Így nem egy vagy két nagy összegû kifizetés terheli az államot egy adott évben, hanem elnyújtva, kezelhetõ, kisebb összegek" - mondta. Az MTI azt követõen kérdezte az államtitkárt, hogy az orosz kormány jóváhagyta a paksi atomerõmû bõvítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékû állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodás tervezetét és utasítást adott az aláírásra. A dokumentumban, amely csütörtökön jelent meg a hivatalos (állami) jogi információs portálon az áll, hogy a magyar fél 2014-tõl évi 3,95 százalékos kamatot fizet az orosz állami hitelért az atomerõmûvi blokkok mûködésbe lépéséig, de nem késõbb, mint 2026 március 15-éig. A hiteltörlesztés elsõ 7 évében 4,50 százalékos, a második 7 évben 4,80 százalékos, és az utolsó 7 évben 4,95 százalékos lesz a kölcsön kamata.
Az elsõ hét évben a ténylegesen felhasznált hitel 25 százalékát kell 14 egyenlõ részben törleszteni, a következõ hét évben a ténylegesen felhasznált hitel 35 százalékát 14 egyenlõ részben és az utolsó hét évben a ténylegesen felhasznált hitel 40 százalékát 14 egyenlõ részben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!