2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Tavaly 17 százalékkal nõtt a szervátültetések számaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-17 14:07:11
Több szervátültetést végeznek el Magyarországon azóta, hogy hazánk csatlakozott az Eurotransplant nemzetközi szervezetéhez. Tavaly 355 beteg kapott új szervet, ami 17 százalékkal több mint 2012-ben.

Tavaly 251 vesetranszplantációt végeztek, 45-en új májat, 45-en új szívet, 14-en új hasnyálmirigyet kaptak. Ez összességében 17 százalékkal több mint egy évvel korábban, jelentette be az Emberi Erõforrások Minisztériumának egészségügyért felelõs államtitkára. Szócska Miklós közölte, ez annak is köszönhetõ, hogy hazánk csatlakozott az Eurotransplanthoz. Hozzátette: „volt egy nagyon kemény szervezõ munka a szakma részérõl is, a vérellátó szolgálat részérõl is.”

A nemzetközi szervezetnek jelenleg hét tagja van, így Németországból, Horvátországból, Ausztriából és a Benelux államokból is kaphatunk szerveket, tájékoztatott Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója. Elmondta, 2013-ban hatvan szerv érkezett Magyarországra, az Eurotransplant valamelyik másik tagállamába pedig 96 szervet küldtünk. Hozzátette: Magyarországon nagyobb mértékben tudott nõni a transzplantációk száma, mint a donoroké.

Magyarországon négy egyetemen és az Országos Kardiológiai Intézetben végeznek szervátültetést. Itthon egyébként a feltételezett beleegyezés elve mûködik, vagyis, ha valaki ezt nem tiltja, halála után szerveit felhasználhatják mások életének megmentésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!