2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Hasfájásos tünet - sokan nem tudják, miben szenvednekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-17 14:28:00
Éveken át tartó kínlódás, erõs görcsös hasi fájdalom, krónikus kismedencei fájdalom, puffadás, meddõség - ezek az endometriózis tipikus tünetei, illetve következményei. A felmérések szerint minden tizedik nõ érintett, de sok esetben maguk a betegek sem tudják problémáik valódi okát. A tapasztalatok szerint évekig tartó orvosról orvosra járás után derül csak ki, hogy milyen betegség áll a szerteágazó tünetek hátterében. Megdöbbentõ adat, hogy egy 14 országban végzett felmérés szerint a nõk fele még sosem hallotta azt a szót, hogy endometriózis.

Az endometriózis hormonfüggõ betegség, amely leginkább a reproduktív korban lévõ, 25-30 éves nõket érinti leginkább - mondta a Kossuth Rádiónak Dr. Fülöp István nõgyógyász fõorvos. Hozzátette: szerencsére nem a fiatalabb nõk fõ betegségérõl van szó, de akadt már 17 éves páciensük is. Az endometriózis azért is különösen veszélyes, mert meddõséget okozhat, ám ha az elsõ mûtéti beavatkozás után sikerül kitisztítani a kismedencébõl, akkor egészen jók a teherbeesés esélyei - mutatott rá a szakember. Hallgatói kérdésre válaszolva kiemelte: az endometriózis jelenléte nem zárja ki a teherbeesést, és az is elõfordul, hogy szülés után alakul ki.

Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méhüregben lévõ nyálkahártya a méhüregen kívül is megtalálható - magyarázta Dr. Fülöp István, megjegyezve: az endometriózisnak sok megjelenési formája van, a betegség kialakulásáról pedig számos teóriát dolgoztak már ki kutatók, egy közös okot azonban még nem sikerült találniuk. Mint mondta, jellegzetes kialakulási mechanizmus lehet a retrográd menstruáció, amikor a vér nemcsak a hüvelyen keresztül távozik, hanem a petevezetéken keresztül bejut a hasüregbe is. Ha a levált méhnyálkahártya itt megtapad, akkor nagy valószínûséggel endometriózis alakul ki - hangsúlyozta.

Dr. Fülöp István a Napközben címû mûsorban arról is beszélt, hogy a betegség megjelenési formái közül csupán néhány mutatható ki ambuláns vizsgálattal. A szakemberek a legjobb módszernek laparoszkópiát tartják, ezzel egyértelmûen kimutatható az endometriózis. A betegség kezelésével kapcsolatban kifejtette: aki vállalja a mûtéti beavatkozást, annak nem kell nagy kieséssel, terheléssel vagy fájdalommal számolnia. A hastükrözéses mûtét során az orvosok három-négy darab, egyenként nagyjából egycentis metszeten keresztül jutnak a hasüregbe, így tudnak diagnosztizálni, és kezeléseket végezni. Az endometriózis hajlambetegség, és a családi halmozódás sem ritka - jelentette ki Dr. Fülöp István.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!