2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Google: 15 év múlva okosabbak lesznek a gépek nálunkForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-18 12:21:29
A mesterséges intelligencia meghaladja az emberi értelmet, jósolja a Google technológiai igazgatója. A gépek képesek lesznek sztorizni, tanulni a hibákból, sõt még flörtölni is. Mindenben intelligensebbek lesznek nálunk, embereknél.

Az Observerben megjelent interjúban Ray Kurzweil, a Google technológiai igazgatója arról beszél, hogy 15 éven belül az emberi intelligenciát meghaladja majd a számítógépek értelmi szintje, ami pedig technikai szingularitáshoz vezet majd.

Kurzweil világszerte ismert feltaláló és futurológus, megjósolta többek között az internet robbanásszerû fejlõdését és õ a feltalálója a szkennernek, az arcfelismerõ-, vagy beszédszintetizáló szoftvereknek.

A fordulópont

A gépek már ma is számos területen messze meghaladják az ember képességeit. 1996-ban egy számítógép megverte az aktuális sakk világbajnokot, Garri Kaszparovot, 2011-ben pedig az IBM Watson nevû gépe már tévévetélkedõben utasította maga mögé emberi vetélytársait. De ez még csak a kezdet.

Kurzweil jelenleg a Google alkalmazásában áll, és feladata, hogy megtanítsa a gépeket a szövegeket értelmezni és önmaguktól tanulni:

– írja a hjb.hu. Aki a Google angol keresõjét is használja, az szembesülhetett azzal, hogy a keresõ nem kulcsszavakat vár, hanem már értelmezni is tudja a kérdéseket. Kurzweil jóslata szerint még tizenöt év, és a számítógépek olyan intelligensek lesznek, hogy látatlanba nem fogjuk tudni megmondani, hogy géppel vagy igazi emberrel beszélgetünk.

A Google komolyan veszi

Az, hogy Kurzweil jóslatai mennyire hihetõek, elegendõ bizonyíték az, hogy a Google õt nevezte ki technológiai igazgatóvá 2012-ben. Ezt követõen a Google havonta vásárolta fel a mesterséges intelligenciával és robotikával foglalkozó cégeket.

Az elmúlt hónapokban az angol DeepMind céget vette meg, amely önmaguktól tanulni képes szoftvereket gyárt, korábban pedig a Boston Dynamics katonai robotikával foglalkozó cég megvétele járta be a sajtót. De ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen több tucat kisebb céget is felvásárolt az elmúlt idõszakban.

A Google kutatási vezetõje, Peter Norig szerint a cégnek dolgozik:

Technológiai szingularitás

Kurzwell szerint 2029 fordulópont lesz az emberiség életében. Amikor a gépek megtanulják értelmezni az olvasottakat, és intelligensebbé válnak az embernél, robbanásszerû technológiai fejlõdésnek leszünk tanúi.

A mesterséges intelligenciának azt a pontját nevezik technológiai szingularitásnak, amikor a technológiai fejlõdés és a társadalmi változások olyan sebességgel gyorsulnak fel, amit a szingularitás elõtt élõk képtelenek felfogni vagy megbízhatóan megjósolni.

Hasonló fordulópontot jelentett a mezõgazdasági forradalom, amely több millió év, és az ipari forradalom, amely tízezer év fejlõdési útját hagyva háta mögött, indított el ugrásszerû fejlõdést. Az elsõ forradalom hatására a GDP 1000 évente duplázódott meg, az ipari forradalom hatására már 15 évente, a mesterséges intelligencia megjelenésével ez egy év alá is csökkenhet majd.

A Google nem várja, hanem csinálja a jövõt - magyarokkal

A Google lépései egyértelmûen azt mutatják, hogy hasonlóan gondolkodik, mint Kurzweil. A Google technológiai újdonságai a Google-X laboratóriumból érkeznek, amelynek vezetõje Astro Teller, Teller Ede unokája. Itt született a Google Glass, de itt dolgozták ki a vezetõ nélküli autót is, amely már háromszázezer kilométert vezetett le balesetmentesen Kalifornia utcáin.

De a Google dolgozik egy nanotechnológiás ûrlift megteremtésén, és az elmúlt évben indult Calico nevû cége neves genetikusokkal, amely az öregedés ellen veszi fel a harcot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!