2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Hogyan navigáljunk okostelefonnal külföldön?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-18 12:28:21
Tudta, hogy a Google Térkép parancsra lementi a telefonra a térképet? Megmutatjuk, hogyan érdemes az okosmobillal navigálni úgy, hogy külföldön se menjen rá a gatyánk.

Külföldre utazik? Végre nem fog eltévedni, ha van okostelefonja, mindig tudni fogja, merre jár. Meglepetések azért így is érhetik, hiszen a mostanra legnépszerûbbé vált Google Térkép használata mobilinternetes kapcsolatot igényel.

 

Itt olcsó, ott drága az online navigáció

A Google Térkép - és most már az iPhone-on lévõ Apple Térképek is - vektoros megjelenítést használnak, így nagyon kevés, tipikusan napi néhány megabájtos adatforgalmat generálnak. Ha viszont külföldön internetezünk a mobilunkról, az is sokba kerülhet.

A hazai mobilszolgáltatók adatforgalmon alapuló roaming mobilnettarifái az uniós tagországokon belül megabájtonként 170 forint körül teszik lehetõvé az online szolgáltatások használatát. Ez az ár általában a szolgáltató külföldi partnercégénél érvényes, a nem partner hálózatokat választva drágább lehet a tarifa is. Az EU-n kívüli országokban egy megabájt internetezés költsége ennek sokszorosa lehet: ez azt jelenti, hogy mondjuk egy bécsi kiruccanás esetén akár egy ezresbõl megúszhatjuk a térkép használatának költségét, másutt - például Törökországban vagy Tunéziában - az online navigáció használata akár több tízezer forintba is kerülhet még akkor is, ha csupán tíz megabájt adatforgalmat generál.

Mindhárom magyar mobilszolgáltatónál lehet rendelni egy-két ezer forintért bizonyos, fõleg európai országokban használható, adott mennyiségû adatforgalmat tartalmazó napi, néhány napra szóló, vagy heti csomagokat. Az online navigációra ezek is elegendõek lehetnek, ha kikapcsoljuk a levelek, Facebook-üzenetek és hasonló felesleges tartalmak letöltését. Akár a Google, akár az Apple térképét használjuk, még indulás elõtt érdemes kikapcsolni a mûholdképes nézetet, ez ugyanis jelentõsen megnöveli az adatforgalmat.


A varázsige: OK Maps

A Google Térképe és navigációs szolgáltatása esetében is elérhetõ offline használat Androidon is iOS-en is, de ezt elég idétlenül lehet használni, ráadásul nem is mindenütt. A magyar és szlovák úthálózatot például nem engedi lementeni az applikáció, de az osztrák és cseh városokét igen.

A procedúra maga is elég bizarr: rá kell nagyítani egy részletesebb térképrészletre (ha túl nagy területet akarunk lementeni, hibaüzenetet ad a rendszer), és be kell gépelni a keresõbe, hogy ”OK Maps” (az idézõjelek nélkül). Érdemes a parancsot begépelni, a hangutasításra ugyanis az Android általában az “oké Maps” verziót gépeli be, ami nem hatásos.

Ezzel a módszerrel elvileg le lehet menteni a felkeresett külföldi ország térképét internet nélküli használatra is, de egy hosszabb útvonal lementegetése elég macerás lehet a kis darabokból.

 

A király a Nokia, de vannak alternatívák

Az Apple saját térképszolgáltatása automatikusan gyorsítótárazza a böngészett térképrészleteket, egy nagyjából 10-15 kilométer sugarú körben képes lementeni a térképét internet nélküli üzemmódba. Az offline használatban a legprofibbnak egyébként a Nokia okostelefonjain lévõ Here nevû alkalmazás (korábban Nokia Maps volt a neve) számít, ebben elég kiválasztani a menüben a letöltés menüpontot, és a világ legtöbb országának térképét egyszerûen le lehet tölteni wifin keresztül, teljesen ingyen.

Egy-egy európai ország úthálózata nagyjából 100-200 megabájt helyet foglal a telefon tárhelyén, a nagyobb országok esetében megyék vagy államok külön kiválasztása is lehetséges. Ha valaki gyakran utazik külföldre, annak egyértelmûen egy ilyen megoldás megvásárlása a gazdaságosabb, ráadásul ha városoktól távol utazunk, nem is feltétlenül áll rendelkezésre mindig jól mûködõ mobilinternetes kapcsolat.

Aki Androidra vagy iOS-re szeretne a Nokiáéhoz hasonlóan, teljesen offline használatot biztosító navigációt, az a Sygic vagy a TomTom cégek fejlesztései közül válogathat. Mindkét társaság 12 ezer forint körüli összegért árul teljes Európát lefedõ offline térképet, ezek azonban új eszközre is költöztethetõk egy platformon (tehát Androidon vagy iOS-en) belül. A kontinensnek csak nyugati vagy keleti országait lefedõ csomagok alig olcsóbbak, ezeket nem nagyon érdemes választani.

 

Hét napig tesztelhetõ az offline navigátor

A Sygic nagy elõnye, hogy hét napig ingyen ki lehet próbálni, így gyakorlatilag az elsõ tavaszi külföldi kiruccanás ideje alatt letesztelhetõk képességei, így például az is, hogy egy régebbi, lassabb telefonon mennyire fut gyorsan. A legtöbb ország esetében egyébként a TomTom térképadatbázisát használó program felülete magyar, de bonyolultabb a Google Térképnél.

Például a fõmenüben az elsõ használatkor nem egyértelmû, hogy az útvonal, vagy a navigálás célállomása menüpontra bökve adhatjuk meg a célpontot. Ráadásul még a kiválasztott almenüben is több opció közül lehet választani, és a régi GPS-eket idézõ felületen kell beírni a címet, ahol még irányítószámot is kér a rendszer - bár ez nem kötelezõ. A Google univerzális keresõmezõjét sokkal kényelmesebb használni, hiszen az mindig alapesetben a legközelebbi településen keresi a megadott utcanevet. Ennél fontosabb, hogy beszédfelismerésre is képes, így az autóban ülve nem kell a mûszerfalhoz rögzített készüléken böködni a cím megadásához, a Sygicbõl ez hiányzik.

Ráadásul ha már végre megadtuk a címet, még mindig nem indul a navigáció, hanem egy utolsó, opciókat tartalmazó képernyõ jelenik meg, amelybõl egy újabb okézással lehet túljutni. Tapasztalataink szerint érdemes indulás elõtt még otthon frissíteni a Sygic applikációból a térképeket, mert elõfordul, hogy az alapprogram frissítése miatt a régi térképeket nem akarja megnyitni, a több tíz megabájtos frissítõcsomagok letöltése pedig külföldi mobilneten nem éppen kifizetõdõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!