2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Gasztronómiai forradalmat szeretne a Balatoni KörForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-19 16:24:05
A helyi termékek és kezdeményezések népszerûsítésével, nagyobb összefogással "gasztronómiai forradalmat" szeretne elérni a tó partján a Balatoni Kör.

Váli Péter borász a szerdai budapesti, Badacsony New Yorkban elnevezésû rendezvény elõtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a badacsonyi termelõk kezdeményezésére létrejön a Balatoni Kör, melynek alapításában pénteken húsz vezetõ borász és vendéglátós vesz részt a Balaton mindkét partjáról.

Az összefogás célja, hogy a Balaton mentén a helyi termékeket népszerûsítsék, és együttes erõvel emeljék európai szintre a balatoni gasztronómiát. Elsõ lépésként a Balatoni bort a Balaton-partra kezdeményezés azt szeretné elérni, hogy a tóparti vendéglátóhelyeken helyi bort kóstolhassanak a vendégek, de az is fontos célkitûzés, hogy balatoni halakból készüljenek a helyi éttermek fogásai.

Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere emlékeztetett: a helyiek összefogása lehetõvé teszi, hogy a badacsonyi borok egyre többször és egyre komolyabb formában jelenhessenek meg a nagy rendezvényeken országszerte. Badacsonyba is érdemes azonban ellátogatni, hiszen egyre több színvonalas rendezvény várja a vendégeket a Balaton egyik legszebb környékén - tette hozzá.

Istvándy Gergely borász, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnökségi tagja hangsúlyozta: Badacsony felébredt Csipkerózsika-álmából, és a látogatóknak immár a nyári fõszezonon kívül is számos színvonalas kikapcsolódási lehetõséget kínál: többek között nordic walking pályarendszer, az új badacsonyi kilátó, a badacsonyörsi arborétum, a szigligeti vár, az új lábdihegyi strand, a tapolcai tavasbarlang vagy Salföldön lovaglási lehetõség várja a vendégeket.

Borbélyné Galambos Gabriella, a Badacsonyi Borút Egyesület elnöke elmondta, többek között borúti információs táblarendszerrel és egységes megjelenésû kiadványcsaláddal népszerûsítik a borvidék pincészeteit, de szélesebb összefogásban is gondolkodnak, így a Füredi, a Somlói és a Badacsonyi Borút Egyesület rövidesen együttmûködési megállapodást köt.

Váli Péter beszámolója szerint a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület immár harmadik alkalommal szervezte meg a közös budapesti bemutatkozást, melynek során elõször az olaszrizling, majd a szürkebarát, idén pedig a kizárólag Badacsonyban termõ kéknyelû áll a középpontban.

A világ legnagyobb kéknyelû kóstolóján a budapesti New York-palotában szerdán 31 badacsonyi termelõ 155 vakkóstolással elõzsûrizett borát lehet kóstolni, a kéknyelû mellett többek között bakatort, olaszrizlinget, rózsakõt, szürkebarátot, rajnai rizlinget, vulcanust vagy zeuszt is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!