2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Fogyatékossággal élõk gondozását segítõ hidroterápiás részleget adtak át a XXII. kerületbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-21 08:15:57
Fogyatékossággal élõ emberek gondozását, fejlesztését segítõ hidroterápiás részleget adott át az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelõs államtitkára csütörtökön a XXII. kerületi Reménysugár Habilitációs Intézetben.

A tárca fenntartásában mûködõ - 90 éves múltra visszatekintõ, egyházi alapítású - intézményben élõ 116 értelmi fogyatékos, illetve halmozottan sérült lakó számára egy terápiás célú medencét, valamint több kádat is kialakítottak. Soltész Miklós a részleg jelképes átadásán bejelentette, hogy az intézményben várhatóan 40 millió forintos energetikai beruházást is indítanak, amellyel a melegvízellátást tudják majd megoldani. Az uniós forrású beruházás várhatóan még az idén elkészül.

Az államtitkár köszönetet mondott a térség politikusainak, Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP) polgármesternek és Németh Zoltán (Fidesz-KDNP) fõvárosi és országgyûlési képviselõnek, hogy az elmúlt években folyamatosan odafigyeltek a fogyatékos embereket gondozó intézményre. Szabolcs Attila azt mondta, hogy a beruházás nagyban segíti az itt élõ gondozottak fejlesztését, illetve állapotuk szinten tartását.

Arról beszélt, a mintegy 100 millió forintos minisztériumi beruházásnak köszönhetõen a lakók a részleg szolgáltatásainak keretében vízsugaras kezelésben is részt vehetnek, de lehetõségük nyílik élményfürdõzésre, vízi tornára, masszázsra, tornára is. A medence az intézmény tervei szerint a nyári idõszakban várhatóan strandolásra is alkalmas lesz.

A hidroterápiás részleg átadásán a gondozottak rögtönzött vízi tornaóra keretében birtokba vehették a medencét. Beüzemelték azt az emelõszerkezetet is, amelynek segítségével a vízbe emelhetõk, és ott tornáztathatók a mozgásukban súlyosan korlátozott emberek is.

A kormány 2012-tõl több mint 47 milliárd forintot biztosított az Új Széchenyi Terv keretében a fogyatékossággal élõ, illetve halmozottan hátrányos helyzetû emberek esélyegyenlõségének növelésére, társadalmi befogadásuk segítésére. A tárca korábban azt közölte, kiemelten kívánják kezelni a fogyatékossággal élõket ellátó nappali és bentlakásos intézményeket. A nappali intézmények esetében az állami támogatás személyenként évente a korábbi 405 ezer forintról 500 ezer forintra emelkedett, míg a bentlakásos intézményeknél a növekedés jellemzõen meghaladta a 10 százalékot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!