2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Pénzügyi rezsicsökkentés: két határidõ is lejártForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-21 13:35:41
A pénzügyi rezsicsökkentés két újabb fontos intézkedése lép csütörtöktõl életbe: március 20-tól azok a bankok, amelyek megszegik az ingyenes készpénzfelvétel szabályait, 500 millió forintos bírsággal is büntethetõek. Ugyancsak csütörtökig kell postázniuk a bankoknak az árfolyamgátról szóló tájékoztatást azoknak az ügyfeleknek, akik még nem léptek be a programba.

Februártól ingyenesen lehet készpénzt felvenni az automatákból, havonta összesen 150 ezer forintig. A Magyar Bankszövetség január végén arra hívta fel a pénzintézetek figyelmét, hogy biztosítsák az ingyenes pénzfelvételt.

Egy hónapja a parlament egy módosítást is elfogadott, eszerint a bankok által beállított napi készpénzfelvételi limit nem lehet kevesebb 150 ezer forintnál. Az a pénzintézet, amely megszegi a szabályokat, minimum 500 millió forintos bírságra számíthat - jelentette ki tíz nappal ezelõtt Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivõje.

Az intézkedések végrehajtását a Magyar Nemzeti Bank vizsgálja. Binder István, az MNB szóvivõje hozzátette: a bírság jóval magasabb, mint amit korábban a hasonló szabálytalanságok esetén kiszabtak.

A bankok emellett március 20-ig kötelesek tájékoztatást küldeni az árfolyamgátról azoknak, akik jogosultak erre, de még nem léptek be a programba. A Fidesz közleményében azt írta: eddig több mint 170 ezer devizahitelesen segített az árfolyamgát, õk szerzõdésenként átlagosan 173 ezer forint megfizetésétõl mentesültek végleg.

A kúria egyoldalú kamatemelésrõl és az árfolyamrésrõl szóló döntése után az új Országgyûlés elsõ dolga az lesz, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amelyek tovább könnyítenek a bajbajutott családok terhein - emlékeztetett közleményében a nagyobbik kormánypárt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!