2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Legalább ezermilliárd szagot képes megkülönböztetni az emberForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-23 11:39:39
Amerikai kutatók tanulmánya szerint az emberi szaglás sokkal kifinomultabb, mint eddig hitték.

Legalább ezermilliárd szagot képes megkülönböztetni az emberi orr - állapították meg amerikai tudósok. Míg színekbõl sok milliót, hangok közül majdnem félmilliót képes különbözõként érzékelni az ember, évtizedeken át úgy vélték, hogy az illatok közül csak tízezret különít el az orr.

Leslie Vosshall, az amerikai Rockefeller Egyetem kutatója szerint ez volt az általánosan elfogadott szám, ám elemzésük kimutatta, a szagok megkülönböztetésének képessége sokkal kifinomultabb, mint vélték. Azok a szagok, amelyekkel az ember a való életben találkozik, illatmolekulák bonyolult elegyébõl állnak. A rózsa illatát például 275 összetevõ alkotja, bár ezeknek csak kis hányada játszik meghatározó szerepet az érzékelésben.

A Science címû tudományos lap friss számában ismertetett kutatás során 128 illatmolekula felhasználásával hoztak létre új kompozíciókat. Vosshall hangsúlyozta: nem akarták, hogy a szagok kifejezetten felismerhetõek legyenek, ezért a keverékek többsége elég furcsa és kellemetlen lett. Az volt a céljuk, hogy az emberek odafigyeljenek, és képesek legyenek egy valóban bonyolult dolog után egy másik összetett kompozíciót eltérõnek érzékelni.

A kutatás során egyszerre három fiolát adtak a 26 önkéntes mindegyikének: kettõben ugyanaz az illat volt, a harmadik különbözött tõlük. Az elegyeket 10, 20 vagy 30 komponensbõl állították össze. Arra kérték a résztvevõket, válasszák ki a háromból a kakukktojást. Minden egyes résztvevõ 264 összehasonlítást végzett.

Az eredmény: az önkéntesek több mint fele képes volt megbízhatóan elkülöníteni az illatkoktélokat. Néhányan még azokat a kompozíciókat is eltérõnek tudták értékelni, amelyek 75-90 százalékban megegyeztek - magyarázta Vosshall.

A tesztek eredményei alapján a kutatók kiszámították, hogy az ember legalább ezermilliárd szagot képes megkülönböztetni, ez pedig sokkal több, mint ahány eltérõ színt és hangot érzékelünk együttvéve. Az ember rossz szagló hírében állt eddig, reméljük, tanulmányunk gyökeresen változtat ezen a nézeten - vélte Vosshall.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!