2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Alig kerülték el a Földet a 2012-es pusztító napkitörésekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-23 11:53:30
Ha a hatalmas napszél- és mágneses kitörések kilenc nappal korábban történtek volna, akkor közvetlenül a Földre irányulnak

A heves napkitörések hatalmas károkat okozhattak volna a elektromos hálózatokban és a mûholdakban. A kitörések olyan erõvel zavarhatták volna meg a bolygó mágneses mezejét, mint amekkora a 1859-es Carrington-esemény, a Földön valaha észlelt legnagyobb mágneses vihar intenzitása volt.

A Carrington-esemény annak idején távírórendszereket döntött romba szerte Amerikában - mondta Janet Luhmann, a Kaliforniai Egyetem kutatója.

Ha elérik a Földet, valószínûleg olyan erõsek lettek volna, mint az 1859-es, ám a mai technológiai környezetben hatásaik félelmetesek lettek volna - olvasható a kutató közleményében.

Ha a 2012. július 23-i hatalmas napszél- és mágneses kitörések kilenc nappal korábban történtek volna, akkor közvetlenül a Földre irányulnak - mondta Luhmann. A tudós szerint az elektromos transzformátorok lángokban törtek volna ki, ha a napkorona-kitörés mágneses tere elérte volna a Föld mágneses mezejét. A GPS-mûholdakat is összezavarta volna.

Az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) Stereo A mûholdja észlelte az eseményt - olvasható a Nature Communications címû tudományos lapban közzétett tanulmányban. Luhmann arról is szólt, hogy napkorona-kitörések naponta többször is elõfordulhatnak a nap legaktívabb, 11 éves ciklusa idején, ám ezek a robbanások viszonylag kicsik a 2012-es és az 1859-es eseményekhez képest.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!