2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
A sztatinok segíthetik az elõrehaladott szklerózis multiplex kezelésétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-24 08:36:07
Brit kutatók szerint a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében fõ szerepet játszó sztatinok segítséget nyújthatnak az elõrehaladott szklerózis multiplex kezelésében.

A The Lancet címû orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban a University College London (UCL) szakemberei kimutatták, hogy ezek a koleszterincsökkentõ gyógyszerek lelassítják az agy zsugorodását az elõrehaladott szklerózis multiplexben (MS) szenvedõ betegeknél.

Az MS a központi idegrendszer gyulladásos betegsége, amely különféle tüneteket, zsibbadást, járási nehézségeket és látásromlást okoz, ezek idõnként erõsödnek, máskor csillapodnak. A kór gyógyíthatatlan, csak kezelni lehet.

Kialakulásának okait a szakemberek nem ismerik, annyit tudni, hogy az idegsejtek nyúlványait körülvevõ velõshüvely fokozatosan sorvad, ami zavarokat okoz az agy és a gerincvelõ üzeneteinek a test többi részébe való eljuttatásában. Általában 10 év után a betegség átalakulhat másodlagosan progresszívvé, amikor a felgyógyulás mindig részleges, és nem várható javulás, inkább a lassan fokozódó romlás a jellemzõ.

A sztatinok hatásának felmérésére a brit kutatók 140 elõrehaladott MS-ben szenvedõ, 18-65 éves beteget vontak be két éven át tartó tanulmányukba. Két csoportba osztották õket, az egyik csoport 80 milligramm simvastatint kapott naponta, a másik csak placebót. Kezelés nélkül az MS-betegek agya átlagosan 0,6 százalékkal zsugorodik évente. A szakemberek kimutatták, hogy a kontrollcsoporthoz képest a simvastatinnal kezeltek agyának zsugorodását 43 százalékkal csökkentette a szer, a zsugorodás mintegy 0,3 százalék volt.

Jeremy Chataway, a második fázisú klinikai tanulmány vezetõ szerzõje hangsúlyozta, hogy eredményeiket óvatosan kell kezelni. Ahhoz, hogy a szakemberek meggyõzõdhessenek a sztatinok hatásáról e betegség kezelésében, további, még nagyobb számú betegen végzett vizsgálatokat kell folytatni.

A kutatók szerint a sztatinoknak gyulladáscsökkentõ és idegvédõ hatásuk lehet, ez védheti meg az idegsejteket a károsodástól.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!