2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Az online-függõség személyiségtorzuláshoz vezethetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-24 17:50:41
A közösségi oldalak használata örömforrás a gyerekeknek, de egyfajta függõséget is okozhat, ami késõbb személyiségtorzuláshoz vezethet, felnõttkorban pedig más szenvedélybetegség kialakulását is okozhatja - mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke kedden Nagykanizsán.

Péterfalvi Attila a Demokratikus Roma Vezetõk Szövetsége és a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület gyermekek internetbiztonságáról szóló konferenciáján kifejtette: az internet tudatos és célirányos használata megelõzheti a pszichés és szociális károsodást is.

Az adatvédelmi hatóság által tavaly megjelentetett Kulcs a net világához címû kötetet ismertetve arra is kitért: kutatási adatok szerint azok, akik fiatalkorukban mindennapi életükben használják az internetet, kíváncsibb, érdeklõdõbb személyiségek lesznek. Az is kiderült azonban, hogy az online világban élõ gyerekeknél könnyen kialakulhat kettõs értékrendszer, gyakran visszaélnek a hálótársak személyes adataival, hiányzik belõlük az empátia, az arcról olvasás képessége a személyes kommunikáció során.

Szólt arról, hogy a hatóság a múlt évben társkeresõ oldalakon szereplõ gyerekek kapcsán folytatott vizsgálatot, és mint kiderült: közel 7500, 16 évnél fiatalabb gyermek adatait találták meg ezeken a magyar weblapokon. Az üzemeltetõket az adatok törlésére kötelezték és pénzbüntetéssel is sújtották õket.

Péterfalvi Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy az ehhez hasonló oldalakra sokszor nemcsak maguk a gyerekek töltik fel a képeiket, adataikat, elõfordul, hogy a barátaik, barátnõik bosszúból teszik elérhetõvé a fotóikat, és akad rá példa, hogy a szülõk teszik nyilvánossá a gyermekeikrõl készült felvételeket. A képfeltöltõk nem gondolnak rá, milyen sérelmet okozhatnak a gyereknek, milyen zaklatásoknak teszik ki, hiszen akár szexuális szolgáltatásokat kínáló oldalakon is feltûnhetnek a fényképek.

Az adatvédelmi hatóság elnöke beszélt arról is, hogy kiadványukkal a szülõknek, pedagógusoknak és a gyerekeknek is bemutatják, milyen devianciával találkozhatnak az interneten. A zaklatás, a trollkodás, a másokkal szembeni negatív kampány, a bántó kommentek és a lejárató vélemények mellett a sexting és a pedofília a fõ veszélyforrás az áldozatul kiszemelt fiatalokra.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a büntetõ törvénykönyv lehetõséget ad bûncselekmény esetén internetes tartalmak végleges törlésére. Az online világban azonban kérdéses, hogy hogyan lehet véglegesen eltüntetni valamit.

Hozzátette, a szülõknek maguknak kellene ellenõrizniük és szükség esetén szûrniük a gyermekeik által elérhetõ tartalmakat. A közeljövõben társadalmi célú hirdetések formájában kampányt indít a hatóság az internet használatának veszélyeire figyelmeztetve - jelezte Péterfalvi Attila.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!