2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Harminc turistaház újul megForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-25 18:13:19
Jövõ év végéig legkevesebb 30 turistaház újul meg, miután a kormány döntött a Nemzeti Turistaház Felújítási program megvalósításáról. A hosszú távú cél, hogy 30 kilométerenként legyen olcsó, jó színvonalú szállás a természetjáróknak.

A Híradó által bemutatott Lajos-forrásnál lévõ turistaház lépcsõjét benõtte a fû, az ajtókat, ablakokat pedig bedeszkázták. Azért van ilyen lepusztult állapotban, mert eddig rendezetlenek voltak a tulajdonviszonyok, másé volt az épület és másé a föld, amin áll. Mészáros Róbert rendszeresen túrázik ott. Barátaival az éjszakát a szabad ég alatt töltötték. Azt mondják, jó lenne, ha felújítanák az épületet és a turistautakat is, könnyû ugyanis eltévedni. A legtöbb problémát igazából az okozza, hogy a régi jelzések sok helyen még látszanak, esetenként alternatív útvonalra át lett terelve a turistajelzés, sok esetben problémát okozhat, ha ismeretlen ember jár azon a terepen – közölte Mészáros Róbert.

A Som-hegyen és a Pomáz melletti Kõhegyen már megújult a turistaház, leszigetelték a falakat, új a tetõ. Belül pedig a bútorok és az ágyak is újak. A Pilisi Erdõgazdaság szerint jó üzlet volt a felújítás. A Som-hegyi turistaház eddig kétszáz vendégéjszakával büszkélkedhet és a nyár közepéig egyetlen egy hétvége sincs, ami ne lenne lefoglalva – nyilatkozta a Híradónak Csépányi Péter, a Pilis Parkerdõ Zrt. termelési és természetvédelmi fõmérnöke.

A kormány a héten döntött a Nemzeti Turistaház Felújítási program megvalósításáról: eszerint 2015-ig legalább 30 turistaház újul meg. A miniszterelnök tavaly már többször arról beszélt, hogy a kormány célja, hogy a kirándulók itthon is osztrák színvonalú szolgáltatásokat kapjanak. A magyar gazdaság, ha még nem is bivalyerõs, de jóval erõsebb, mint volt három évvel ezelõtt. képes arra, hogy elõállítsa azokat a javakat, amik egy modern 21. századi magyar turisztika rendszer mûködéséhez szükségesek – közölte korábban Orbán Viktor.

Nem csak a turistautak és turistaházak újulnak meg, de készül egy egyedülálló internetes szolgáltatás is, amelynek segítségével a teljes, 22 ezer km hosszú magyarországi turistaút-hálózat digitálisan is elérhetõ lesz. A természetjárók pedig maguk is segíthetnek a felújított hálózat megõrzésében. Adott esetben, lefényképez egy helyet, ahol kidõlt egy fa, vagy eltûnt egy jelzés, ezt is beküldheti, õk be tudják jelenteni, hogy hova kell kimenni, hol volt probléma, ezen a térképen is rögtön megjelenik – mondta Gyõri Tamás, a Magyar Természetjárók Szövetségének igazgatója.

A turistaházak felújítása csak az elsõ lépés a szabadidõsporttal kapcsolatos beruházásoknál. A Híradó úgy tudja, hamarosan program indulhat a kerékpáros-, a lovas- és a vízi sport létesítmények fejlesztésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!