2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Gluténmentes tésztát gyártó üzem MonostorpályibanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-26 19:02:15
Magyarország elsõ, ipari mennyiségben gluténmentes tésztát gyártó üzemének csarnokavatóját tartották meg kedden Monostorpályiban; a technológiával együtt 1,2 milliárdos fejlesztés 65 százalékban uniós támogatással valósult meg - ismertette Vaszkó László, az Agri-Corn Kft. ügyvezetõje.

Tájékoztatása szerint az új tésztagyárban 4 ezer tonna, kukoricából készült, gluténmentes tésztát állítanak elõ évente, a beruházással 20 új munkahelyet teremtetettek a hajdú-bihari településen.

Jelenleg a technológia közbeszerzési eljárása folyik, a 2200 négyzetméter, három gyártósor befogadására alkalmas csarnokban szeptemberben kezdõdik meg az üzemszerû termelés - mondta el Vaszkó László az MTI érdeklõdésére hozzátéve: az új tésztagyártól 2,4 milliárd forintos éves árbevételt várnak.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára kiemelte: a 100 százalékban magyar családi tulajdonú Agri-Corn Kft. a beruházással - a beszállítókat is figyelembe véve - több száz család megélhetéséhez járul hozzá a térségben.

Az államtitkár szerint a mezõgazdaságban a következõ években még nagyon komoly lehetõségek rejlenek. Ha valaki sikeres vállalkozást akar, jó ha ezt szem elõtt tartja - tette hozzá megemlítve, hogy a sikert az adottságokra és a képességekre lehet építeni. Az adottságot az ország mezõgazdasági jellege, a képességet a föld zsigerünkben lévõ szeretete jelenti - mondta Czomba Sándor megjegyezve, hogy a jövõben is a legfontosabb céljuk a mikro-, kis- és középvállalkozások megerõsítése.

Vitányi István (Fidesz), országgyûlési képviselõ példaértékûnek nevezte a román határ mentén elterülõ kistelepülésen megvalósuló fejlesztéseket. Emlékeztetett rá, hogy múlt év õszén önkormányzati tulajdonban lévõ naperõmûvet adtak át Monostorpályiban: az évi 300 ezer kilowattóra áramot elõállító, 195 millió forintos beruházás az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Szabó József, a település független polgármestere bejelentette: eredményesen lezárult Monostorpályi, Hosszúpályi és Hajdúbagos közös csatorna-beruházásnak közbeszerzési eljárása. Az új csatornára köthet rá majd az Agri-Corn üzeme, amely még jobb körülményeket teremt majd az itt dolgozóknak - fûzte hozzá a polgármester.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!