2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Ingyenessé teszik a vízszolgáltatást - õk az érintettekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-29 10:08:39
A kormány döntött arról, hogy a mezõgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítja az öntözésre használt vizet, öntözési célból a gazdák ingyen használhatják az öntözõvizet - közölte a Belügyminisztérium pénteken.

A közlemény szerint a kabinet határozott arról is, hogy valamennyi állami tulajdonú vízi létesítmény, többek között a 28 000 kilométernyi állami kezelésû vízhálózat vagyonkezelése, fenntartása és üzemeltetése a vízügyi igazgatóságokhoz kerül. A vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést a gazdák számára ingyenes vízszolgáltatás biztosítására. Ez magában foglalja a szivattyútelepek megfelelõ állapotba hozását, a csatornák karbantartását - áll a közleményben.



A kormányzat növelni kívánja az öntözött területek nagyságát a magyar mezõgazdaságban, jelenleg ugyanis csak 100 ezer hektárt öntöznek ténylegesen a gazdálkodók, holott 200 ezer hektár területre rendelkeznek vízjogi engedéllyel - mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára egy februári sajtótájékoztatón Budapesten az Országos Vízügyi Fõigazgatóságon (OVF), ahol bejelentették: a szakemberek felmérik a mezõgazdasági célú vízigényeket.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: a magyar mezõgazdaság elemi érdeke, hogy a gazdák minél több és elérhetõ árú öntözõvízhez jussanak, ez ugyanis feltétele annak, hogy a következõ években növelhetõ legyen a növénytermesztés hozama. A stabil termelési háttér megteremtése érdekében fel kell mérni, hol igénylik az öntözõvizet, az mekkora költségráfordítással biztosítható, mekkora az eszközigénye - mondta, hozzátéve: ezeket az információkat a  hatékonyság érdekében kell összegyûjteni és elemezni, hogy egy-egy fejlesztési projekt valós igényeket szolgáljon ki. Az öntözõvízigényekkel összefüggõ vízügyi felmérést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei végzik el márciusban - jelentette be Hubai Imre, a NAK alelnöke.

Molnár Béla, az OVF fõigazgatója elmondta: az OVF feladata volt, hogy a VM-mel és a NAK-kal közösen kidolgozza, hogyan lehet megduplázni az öntözött mezõgazdasági terület nagyságát. Molnár Béla szerint a vízjogi engedéllyel rendelkezõ, de jelenleg nem öntözött 100 ezer hektáros területen az öntözés feltételei 1-2 éven belül megteremhetõk. Felhívta a figyelmet, hogy az unió tagországaiban a mezõgazdasági terület 13,5 százalékát öntözik. Magyarországon a most - elméletileg - öntözhetõ 200 ezer hektár a megmûvelt terület 5 százaléka.

Jakab István, az Országgyûlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke februárban Mindszenten úgy nyilatkozott: a következõ négy évben elérendõ cél, hogy a táblák szélére eljuttatott öntözõvíz gyakorlatilag ingyenes legyen a gazdák számára. Szerinte a lehetõségek adottak arra, hogy a teljes, 5 millió hektáros termõterület öntözhetõvé váljon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!