2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
Két napon át kétféle kampány lesz a hétvégénForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-03 22:00:49
Szombat hajnali 0 órától vasárnap este 7 óráig, a szavazókörök bezárásáig két kampány zajlik majd egymás mellett, az országgyûlési és az európai parlamenti; elõbbi éppen véget ér, míg utóbbi - ötven nappal a május 25-ei választás elõtt - akkor kezdõdik.

A két kampányra ugyanaz a választási eljárási törvény érvényes, ezért kampánytevékenységet is ugyanazon módon folytathatnak a jelölõszervezetek, azaz a pártok, amelyekbõl az EP-választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdáig 33-at vett nyilvántartásba.

A kétnapos duplakampányt két speciális korlátozás érinti; vasárnap reggel 6 órától este 7 óráig tilos választási gyûlést tartani, valamint a szavazókörök 150 méteres körzetében, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni, sem az EP-választásra, sem az országgyûlésire vonatkozót.

A NVB szerdán a választási szervek számára kiadott, nem kötelezõ érvényû iránymutatása szerint akkor, ha két vagy több különbözõ választás eljárása ugyanazon idõszakban zajlik, a tilalom általánosan vonatkozik valamennyi választási eljárásra, tehát a törvényi korlátozás általános szabály, amely nem szûkíthetõ le egy adott választással kapcsolatos kampánytevékenység tilalmára.

A tavaly elfogadott új választási eljárási törvény szerint kampánytevékenység minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, kampányeszköz pedig például a plakát, a választók jelölt vagy jelölõszervezet általi közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, valamint a választási gyûlés. Nem minõsül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció.

A választási kampány végéig a jelölõszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de azokon is fel kell tüntetni a kiadó nevét és a kiadásért, szerkesztésért felelõs személyeket.

Az EP-választásra - az országgyûlési választással ellentétben - nincsenek meghatározva a kampányköltségek szabályai. A kampányban a választási gyûléseket nem kell bejelenteni a rendõrségnek, de a rend fenntartásáról a szervezõnek gondoskodnia kell. Az, hogy a választási gyûléseket nem szükséges bejelenteni a rendõrségnek, nem jelenti, hogy a szervezõnek más engedélyeket ne kellene beszereznie: a közterület-foglalást az önkormányzattal kell egyeztetnie, közútra tervezett rendezvény megtartásához pedig a közút kezelõjének hozzájárulására van szükség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!