2024. május 10. Péntek, Ármin, Pálma.
 
A Paksi Atomerõmû a hazai áramtermelés 50,7 százalékát adta tavalyForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-04 10:22:12
Az MVM Csoporthoz tartozó Paksi Atomerõmû a hazai villamosenergia-termelés 50,7 százalékát, míg a felhasználás 36,4 százalékát biztosította tavaly, 15 370 gigawattóra áramot termelt, ezzel továbbra is a legfõbb villamosenergia-termelõ egység Magyarországon – közölte az MVM Paksi Atomerõmû Zrt. szerdán közleményben az MTI-vel a társág közgyûlését követõen.

A közgyûlésen elfogadták az atomerõmû 2013. évi üzleti jelentését és beszámolóját, valamint a társaság 2014. évi üzlet- és fejlesztéspolitikáját. Az erõmû történetének egyik legjobb termelési eredményével zárt. Eddigi legjobb éve 2012 volt, amikor 15 793 gigawattóra villamos energiát termelt, akkor 45,89 százalékot biztosított Paks a magyarországi villamosenergia-termelésbõl. A cég korábban évértékelõ sajtótájékoztatón már nyilvánosságra hozta, hogy 185,5 milliárd forint árbevétellel zárta a 2013. évet, az 1 kilowattórára (KWh) esõ árbevétel 12,71 forint volt.

A közleményben tájékoztatnak arról, hogy az idei év legfontosabb feladata a 2. blokk üzemidõ-hosszabbításához szükséges engedélyek megszerzése lesz. Az engedélykérelmet tavaly novemberben juttatták el az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amely várhatóan már a nyáron dönt a blokk üzemeltetésének további húsz évvel történõ meghosszabbításáról. Emellett folytatódik a 3. és 4. blokk felkészítése is a további biztonságos mûködtetésre.

A közlemény rámutat: a mûködõ blokkok biztonságos továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, ennyi pénzbõl egyetlen más megoldással sem lehetne a jelenlegi paksi blokkok teljesítményének megfelelõ 2000 megawatt termelõkapacitást létesíteni, és húsz évre szavatolni a megfizethetõ és szén-dioxid-kibocsátás-mentes villamosenergia-termelést. Az országban a Paksi Atomerõmû termeli legolcsóbban a villamos energiát - tették hozzá.

Folytatódik a két évvel ezelõtti európai szintû célzott biztonsági felülvizsgálat javaslataiból adódó feladatok idõarányos végrehajtása is. A Paksi Atomerõmû minden fejlesztést saját forrásból finanszíroz, beleértve a biztonságnövelõ beruházásokat és az üzemidõ-hosszabbítást - tájékoztatnak a közleményben.

Kitérnek arra, hogy a biztonságos üzemeltetésnek, a gazdaságos termelésnek és az üvegházhatású gázok kibocsátásától mentes mûködésnek is köszönhetõen a magyar lakosság több mint háromnegyede támogatja, hogy Magyarország atomenergia segítségével gondoskodjon a villamosenergia-ellátásról. A Paksi Atomerõmû környezetében élõk körében még inkább kiugró a bizalom magas aránya az atomerõmû iránt, az itt élõk 95 százaléka támogatja a mûködését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!