2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Változik a szabályozás: ez kihat a telefonálásra, a netezésreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-04 11:03:24
Két megkötésnek is véget vethet az a távközlési jogszabálycsomag, amelyet csütörtökön fogadott el az Európai Parlament (EP) Brüsszelben.

Az EP egyrészt jövõ december 15-tõl eltörölné a külföldi mobiltelefonálásért és hívásfogadásért fizetendõ felárat, az úgynevezett roamingdíjat (magyarul barangolási díjat), másrészt az úgynevezett netsemlegesség fogalmának megteremtésével megtiltaná az internetszolgáltatóknak, hogy gazdasági vagy egyéb okokból akadályozzák vagy lassítsák egyes internetes szolgáltatások mûködését.

Vagyis a jövõben a mobilinternetet is szolgáltatók nem tehetik majd meg, hogy a percdíjakból származó bevételek fenntartása érdekében egyszerûen blokkolják az olyan, interneten keresztül ingyenes telefonálást és üzenetküldést lehetõvé tevõ alkalmazások mûködését saját mobilinternet-hálózataikon, mint amilyen például a Skype vagy a Viber. Az Európai Elektronikus Távközlési Hatóságok Testülete, a BEREC jelentése szerint a Skype mûködését 2012-ben több szolgáltató lassította vagy ellehetetlenítette.

A jövõben viszont a szolgáltatóknak az interneten zajló forgalmat a feladótól, a címzettõl, az adattípustól, a tartalomtól, a résztvevõ készülékektõl, a szolgáltatástól vagy alkalmazástól függetlenül bármilyen megkülönböztetés, korlátozás és beavatkozás nélkül, egyenlõ módon kell kezelniük - szögezi le az Európai Parlament.

Az EP közleménye rámutat, hogy az új szabályozás sem fogja megtiltani a szolgáltatóknak, hogy saját igény szerint elérhetõ videoszolgáltatást (video-on-demand, VOD) vagy felhõszolgáltatást nyújtsanak ügyfeleiknek, de ezek miatt nem korlátozhatják más szolgáltatások számára az internethozzáférés sebességét vagy minõségét.

Az EP által elfogadott szöveg szerint az internet mûködését csak bírósági határozat végrehajtása esetén, a hálózat biztonságának fenntartása érdekében, vagy átmeneti hálózati túlterheltség megelõzése céljából lehet akadályozni, és minden korlátozásnak átláthatónak, diszkrimináció-mentesnek és arányosnak kell lennie, továbbá a szükségesnél hosszabb ideig nem tartható fenn.

A roamingdíjakat úgy törölné el az EP, hogy a szolgáltatóknak mindössze azt tenné lehetõvé a jogszabály, hogy korlátozott mértékû használati díjat szabjanak ki, ha valaki visszaélésszerûen veszi igénybe a szolgáltatást.

A jogszabály elfogadása úgynevezett rendes jogalkotási eljárásban történik. Eszerint uniós jogszabályt csak az EP és a tagállamok szakminisztereit tömörítõ tanács együttes beleegyezésével lehet alkotni. A tanács a kérdést legutóbb tavaly decemberben vitatta meg, de még nem határozott. Egy tanácsi forrás az MTI megkeresésére tudatta, hogy a tagállamok bekezdésrõl bekezdésre rágják át magukat a javaslaton az ezzel foglalkozó munkacsoportban, a tanács pedig az év második felében esedékes olasz elnökség alatt alakíthatja ki közös álláspontját a kérdésben, és akkor kezdhet egyeztetéseket az EP-vel a konszenzusos javaslatról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!