2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
A személygépkocsikat érintõ KRESZ változások
Utolsó módosítás: 2014-04-04 11:43:54
Címkék: Bihari hírek
Mivel szinte gyakorlattá vált autók esetén az elsõ rendszám leszerelése, motorkerékpároknál pedig a hátsó megtörése, hogy a fotót vagy videót készítõ sebességellenõrzõ készülékek felvételein olvashatatlan legyen a rendszám, és így azonosíthatatlan a jármû, a jogszabályalkotó szigorította a rendszámhasználatot. A rendszám nélküli autózás visszaszorításáért a módosítás pontosítja a rendszámhasználat szabályait - hatósági jelzés nélkül a gépjármûvek a közúti közlekedésben nem vehetnek részt.


Környezetvédelmi zónák alakíthatók kis, ahová nem hajthat be mindenkiÚj eleme a szabályozásnak a gépkocsikra vonatkozó behajtási tilalom környezetszennyezési jellemzõk alapján történõ meghatározásának lehetõsége, amelyet a közútkezelõk a védett belterületi övezetekben fognak alkalmazni – a környezetszennyezési jellemzõk azonosítására a rendszámon elhelyezett, a környezetvédelmi igazolólaphoz tartozó matrica, pontosabban annak színe szolgál.

A vasúti átjárok megközelítése esetében az eddig általánosan érvényes és megadott kötelezõ 30 km/h sebességhatár megszûnik, az áthaladáskor az adott útra érvényes sebességhatárt kell betartani. A „leállósávok” forgalmi rendjének pontosításával lehetõség nyílik a szabálytalan használat jelenleginél szigorúbb szankcionálására, ezzel a cél a balesetveszély elkerülése. További változtatás, hogy a gépkocsik elszállítására jogosultságot kapnak a közterület-felügyeletek is valamint lehetõség nyílik a magánutak külön jelzõtáblával történõ jelölésére is. További információval bõvülnek az útjelzõtáblák, valamint újabb sebesség ellenõrzésre figyelmeztetõ táblát vezetnek be.


Idézetek a jogszabályból:

Az R. 5. §-ának (1)–(2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(1) A közlekedésben olyan jármûvel szabad részt venni,
a) amelynek jogszabályban meghatározott érvényes hatósági engedélye van;
b) amelyre külön jogszabályban meghatározott számú, típusú és elhelyezésû hatósági jelzés(ek) [rendszámtábla(ák)] van(nak) felszerelve;
c) amely a jogszabályban meghatározott mûszaki és környezetvédelmi feltételeknek megfelel;
d) amely az utat és tartozékait nem rongálja és azok környezetét nem szennyezi;
e) amely megfelel a (9) bekezdésben meghatározott feltételnek.
(2) A jármû vezetõje, mielõtt a jármûvel a telephelyrõl (így különösen a garázsból) elindul, köteles a kormányberendezés, a fékberendezés, a gumiabroncsok, valamint a kötelezõen elõírt világító- és fényjelzõ berendezések állapotát (mûködését), továbbá a hatósági jelzés(ek) [rendszámtábla(ák)] meglétét, állapotát – az adott körülmények között indokolt módon – ellenõrizni.”

Az R. 5. §-ának (5) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(5) A hatósági jelzés(eke)t [rendszám táblá(ka)t] a jármûvön a felszerelésére kijelölt helyen, jól olvasható állapotban kell tartani, azt megváltoztatni, letakarni vagy jogosulatlanul eltávolítani tilos.”


Környezetvédelmi zóna - Új KReszAz R. 14. §-ának (1) bekezdése a következõ z/3. ponttal egészül ki:
„z/3. „Környezetvédelmi övezet (zóna)” (53/e. ábra); a jelzõtábla azt jelzi, hogy a „Környezetvédelmi övezet (zóna) vége” (53/f. ábra) jelzõtábláig az úton (övezetben) a gépkocsik nem közlekedhetnek.

Környezetvédelmi zóna végét jelzõ táblaA kiegészítõ jelzõtábla jelzi azon környezetvédelmi igazolólaphoz tartozó – a hatósági jelzésen (rendszámtáblán) elhelyezett – matrica színét, amellyel rendelkezõ gépkocsira a behajtás tilalma vonatkozik.

A behajtási tilalom alól az út kezelõje felmentést adhat. A kiegészítõ jelzõtáblán „Kivéve engedéllyel” felirat is elhelyezhetõ.”

Torlódás veszélyre figyelmeztetõ táblaAz R. 16. §-ának (1) bekezdése a következõ z/6. ponttal egészül ki.
[A veszélyt jelzõ táblák:]
„z/6. „Torlódás” (95/f ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott jármûvek;


Magán út jelzése (új Kresz)Az R. 17. §-ának (1) bekezdése a következõ d/2. ponttal egészül ki:
[A tájékoztatást adó jelzõtáblák a következõk:]
„d/2. „Magánút” (109/b. ábra);
„Mindkét irányból behajtani tilos” (40. ábra) jelzõtábla alatt elhelyezett tábla azt jelzi, hogy az út a közforgalom elõl el van zárva.”



Új kresz táblaAz R. 17. §-ának (1) bekezdése a következõ v/1. ponttal egészül ki:
[A tájékoztatást adó jelzõtáblák a következõk:]


Terelõ tábla„v/1. „Útirány-elõjelzõ tábla” (139/a – 139/b. ábra); a tábla autópályán és autóúton azt jelzi, hogy a megjelölt helységek vagy a megjelölt országok a következõ útkeresztezõdésnél melyik irányban érhetõk el;”



Az R. 17. §-ának (1) bekezdése a következõ y/1. ponttal egészül ki:
[A tájékoztatást adó jelzõtáblák a következõk:]

Útvonal megjelölõ tábla„y/1. „Útvonal-megerõsítõ tábla” (145/a. ábra); a tábla autópályán és autóúton az út számát, a táblán megjelölt települések távolságát (km mértékegységben) jelzi, továbbá az útcsatlakozások távolságát is jelezheti;”



Forgalomszabályzó táblákAz R. 37. §-ának (4) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(4) Autópálya és autóút úttestjén – a forgalmi okból szükséges megállást kivéve – megállni tilos. Tilos a leállósávon megállni vagy várakozni, kivéve ha:
a) mûszaki meghibásodás miatt a jármû továbbhaladásra képtelen;
b) a jármû a forgalmat ellenõrzi;
c) a jármû útfenntartást, úttisztítást végez;
d) a jármû, a továbbhaladásra képtelen jármû elszállítását vagy a mûszaki meghibásodásának elhárítását végzi;
e) a jármû a megkülönböztetõ jelzést adó berendezését mûködteti.”



Az R. 37. §-a a következõ (5) bekezdéssel egészül ki:
„(5) A leállósávon – ha a közúti jelzésekbõl más nem következik – csak a b)-e) pontban meghatározott jármûvek és a forgalmi sávokban folyamatosan haladó jármûvek közé besorolni kívánó jármûvek haladhatnak. A leállósávon álló, a forgalmat ellenõrzõ jármûvet úgy kell elhelyezni, hogy az kellõ távolságból észlelhetõ legyen. A leállósáv igénybevételére jogosultaknak a feladatuk ellátását követõen a lehetõ legrövidebb idõn belül el kell hagyniuk a leállósávot.”

Változott a vasúti átjárókon való áthaladás szabályozása isAz R. 39. §-ának (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(1) A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A vasúti átjáró megközelítésekor, illetve a vasúti átjárón történõ áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek.”


Az R. 43. § (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsõbbsége van, a jármû vezetõjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármû vezetõje az elsõbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármû vezetõjének a kijelölt gyalogos-átkelõhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármûvel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelõhely elõtt meg is tudjon állni.”


Az R. 59. §-ának (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(1) A rendõrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelõje – az üzemben tartó értesítése mellett és költségére – elszállítással eltávolíthatja azt a jármûvet, amely
a) a 15. § (9) bekezdés 63/b. ábra szerinti kiegészítõ táblával ellátott megállást vagy várakozást tiltó jelzõtábla hatálya alá esõ területen szabálytalanul várakozik
,
b) a 37. § (4) bekezdésében, továbbá a 40. § (1)-(2) és (5) bekezdésében, valamint a (8) bekezdésének b) és c) pontjában meghatározott megállási tilalom megszegésével, vagy a rendelkezésekben meghatározott megállási feltételek figyelmen kívül hagyásával szabálytalanul várakozik,
c) kijelölt rakodóhelyen szabálytalanul tartózkodik,
d) a mozgáskorlátozottak gépkocsijai részére fenntartott, jelzõtáblával vagy útburkolati jellel megjelölt várakozóhelyen jogosulatlanul várakozik.
A jármû elszállításáról a közterület-felügyeletnek, illetve az út kezelõjének a rendõrséget is értesítenie kell.”

Közúti forgalom ellenõrzésére felhívó táblaAz R. 59. §-ának (3) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(3) Azt a hatósági jelzéssel nem rendelkezõ jármûvet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, fõútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt jármûvet a rendõrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelõje – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja.”

Az R. 2. számú függeléke a következõ zs/5) ponttal egészül ki:
[Az út mellett vagy közelében levõ egyes létesítményekrõl tájékoztatást adó jelzõtáblák:]
Ellenõrzés végét jelzõ tábla„zs/5) „Közúti forgalom ellenõrzése” (36. ábra); a jármûvek elhaladási sebességének ellenõrzésére szolgáló sebességellenõrzõ berendezés fix telepítését – a berendezéstõl számított ésszerû távolságra – e táblával kell jelezni.
Az átlagsebesség-ellenõrzõ rendszerrel ellátott útszakasz kezdetét a „Közúti forgalom ellenõrzése” (36. ábra), az ellenõrzött útszakasz végét a „Közúti forgalom ellenõrzésének vége” (37. ábra) jelzõtábla jelzi.”

 

 

 

A KRESZ változás teljes szövege Magyar Közlöny 2009. 185. számában található, amely erre a linkre kattintva letölthetõ. A 45257 számozású oldaltól olvashatók a módosult KRESZ szabályok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!