2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Ezt nehezen tudjuk elkerülni: inváziót hozhat a tavaszForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-05 21:43:06
Címkék: Bihari hírek
Itt a tavasz, és ilyenkor bizony elõjönnek a lakásokban a hangyák és egyéb rovarok. Mi a legjobb módszer a megelõzésre és a kezelésre? Szakértõk válaszoltak a Kossuth Rádióban.

Az enyhe téli idõjárás kedvezett a rovaroknak, emiatt idén valódi szúnyog- és kullancsinváziót jósolnak a szakértõk, ami már el is kezdõdött. A kullancsok az emberekre és az állatokra egyaránt veszélyesek lehetnek. Több módszer van, amellyel védekezhetünk ellenük, illetve a többi vérszívó ellen. Az üzletekben kapható riasztók is hatásosak, de egyesek szerint a házi praktikákat is érdemes kipróbálni.

Az elektromos irtókészülékek a rovarok ellen hatástalanok – hangsúlyozta Vogronics László, a Magyar Kártevõirtók Országos Szövetsége fõtitkára a Kossuth Rádió Napközben címû keddi mûsorában. Cáfolta egyúttal azt a közhiedelmet, mely szerint, ha valahol megjelenik a csótány, onnan többé már nem lehet kiirtani. Minden kártevõ ellen két részbõl áll a védekezés: egyrészt a megelõzésbõl, másrészt az irtásból – mutatott rá.

Kifejtette, a házi praktikák idõlegesen megoldást kínálnak, ám egy soklakásos panelházban csak szervezett irtással lehet hatékonyan irtani. Felhívta a figyelmet, hogy vigyázni kell a szélhámosokkal, mert „sokan vannak a piacon”; mindenképpen jó szakembert kell megbízni az irtással, ha azt akarjuk, hogy sikeres legyen.

Szigeti Zsolt, az Abatox Kft. ügyvezetõje elmondta: a manapság használt, engedélyezett készítményekkel, ha megfelelõen alkalmazzuk õket, semmilyen mérgezési veszélytõl nem kell tartani.

Vogronics László szerint az enyhe tél miatt rengeteg kártevõ áttelelt. Külön kiemelte az egyre több és egyre nagyobb arányban fertõzõ kullancsok, valamint a szúnyogok magas számát. A kullancsok elleni védekezéskor az egyéni védekezés a leghatásosabb – állapította meg.

Szigeti Zsolt a poloskákkal kapcsolatban rámutatott: a rovarok nagyon elszaporodtak az utóbbi idõben, és a szakembereknek is komoly kihívás az irtásuk. Háztartási módszerekkel szinte lehetetlen, professzionális segítséget kell igénybe venni – nyomatékosította.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!