2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Beregszászi hetilap a kárpátaljai magyar szervezetek és egyházak nyilatkozatárólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-05 22:10:52
Közel 40 kárpátaljai magyar civil szervezet és a három történelmi magyar egyház is aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben Ukrajna új vezetésétõl kulturális és regionális önrendelkezést, valamint a kettõs állampolgárság intézményesítését kérte a kárpátaljai magyarság számára – írta pénteken utcára került számában a beregszászi Kárpátalja címû hetilap.

Az orgánum idézett a nyilatkozatból, amely szerint az Ukrajnában élõ õshonos magyar nemzetiségû lakosság által létrehozott civil szervezetek és történelmi egyházi közösségek képviselõi aggodalommal figyelik az országban zajló eseményeket. A dokumentumot aláírók mlékeztettek arra, hogy az utóbbi idõben Kárpátalján felfegyverzett radikális elemek jelentek meg, akik - mint utaltak rá - félelmet keltenek bennük és gyermekeikben, tovább csökkentik biztonságérzetüket.

Aggasztónak tartották azt is, hogy folytatódnak a magyarság elleni uszítások, és az ukrán médiában mind több, a történelmi tényeket meghamisító írás jelenik meg. A kárpátaljai magyar szervezetek és egyházak kijelentették, hogy a kialakult konfliktusok békés rendezését támogatják, és abban bíznak, hogy Ukrajna új vezetése az európai értékekre és a demokratikus szabadságjogokra alapozva tiszteletben tartja a nemzeti kisebbségek egyéni és kollektív jogait. Elvárják, hogy a kárpátaljai magyarokat államalkotó, õshonos nemzetnek tekintsék, és ennek megfelelõen biztosítsák számunkra a kulturális és regionális önrendelkezést, s az ukrán állam ehhez teremtse meg a törvényi kereteket, biztosítsa annak érvényesítését és anyagi feltételeit.

A nyilatkozat aláírói egyúttal leszögezték, hogy a kárpátaljai magyarok szeretnének továbbra is a szülõföldjükön élni magyarként, törvénytisztelõ állampolgárként, egy jogállamban. Ennek érdekében kérik, hogy az ukrán állam biztosítsa számukra az esélyegyenlõséget az élet minden területén, anyanyelvük és kultúrájuk használatának, megóvásának és fejlõdésének jogi és anyagi feltételeit, az anyanyelvû oktatás lehetõségét az óvodától az egyetemig, az államnyelv elsajátításának lehetõségét azon a szinten, amely az egyén társadalmi érvényesülését segíti, továbbá a kettõs állampolgárság intézményének elismerését Ukrajnában, ami elõsegíti az ország európai uniós integrációját, a kisebbségi civil szervezetek, a történelmi egyházközösségek és az általuk létrehozott kulturális és oktatási intézmények törvényileg garantált anyagi támogatását.

A hetilap a magyar szervezetek és egyházak nyilatkozata kapcsán utalt arra a félreértésre, amit a napokban Valerij Luncsenkónak, Kárpátalja kormányzójának a Jobbik múlt heti budapesti tüntetésével összefüggésben kiadott közleménye okozott. A cikk emlékeztetett arra, hogy a kormányzó szavait a médiában – tévesen – úgy értelmezték, hogy a 40 kárpátaljai magyar szervezet és az egyházak nyilatkozatára utalt. Az ukrajnai megye vezetõje röviddel késõbb maga oszlatta el a félreértést, hangsúlyozva, hogy Kárpátaljának kiválóak a kapcsolatai Magyarországgal, és számára meggyõzõ erõvel bírnak a magyar külügyminisztérium és diplomácia képviselõinek az Ukrajna területi egységét veszélyeztetõ megnyilvánulásokat elítélõ nyilatkozatai – írta a beregszászi hetilap.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!