2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
Jön az elsõ hosszú hétvége: sokan pórul járhatnakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-07 07:52:07
Címkék: Bihari hírek
Közelednek az idei elsõ hosszú hétvégék: a húsvéti ünnepek alatt 3 napos, a munka ünnepén pedig 4 napos pihenés vár a magyar családokra.

Sokan indulnak ilyenkor útnak, keresik fel rokonaikat, utaznak el kirándulni, vagy térnek be egy wellness szállóba. A családi program tervezgetése mellett azonban nem árt figyelembe venni azt a sajnálatos tényt, az üresen maradt lakások vonzzák a betörõket. A statisztikai adatok is mind azt erõsítik, ne utazzunk el anélkül, hogy nem gondoskodtunk otthonunk megfelelõ védelmérõl.

 

48011_03-hosszu_hetvegek_2014.png


Közelednek az idei elsõ hosszú hétvégék: a húsvéti ünnepek alatt 3 napig, a munka ünnepén 4 napig, míg a pünkösdi idõszakban 3 napig felejthetjük el a munkával töltött hétköznapokat. Ilyenkor, ahogy az lenni szokott a legtöbb magyar család útnak indul, keresik fel rokonaikat, utaznak el kirándulni, vagy térnek be egy wellness szállóba. Így nem meglepõ, hogy az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégék a belföldi turizmusban igen fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. korábbi kutatása szerint a megkérdezettek harmada a legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, harmada húsvétkor, negyede pünkösdkor utazik el családjával, barátaival. Ezen kívül népszerû még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége és a szilveszteri idõszak is.

A családi program tervezgetése mellett azonban nem árt figyelembe venni azt a sajnálatos tényt, az üresen maradt lakások vonzzák a betörõket. Habár a betöréses lopásos esetek száma általában hétvégenként a legalacsonyabb, a betörõk azonban rögvest kihasználják azokat a lehetõségeket, amikor az emberek hosszú hétvége alkalmából egy-két napra õrizetlenül hagyják otthonaikat. Az Allianz statisztikái szerint ilyenkor áltagban 17 százalékkal több betöréses lopás történik, mint a többi hétvégén, és a betörõk átlagban csaknem 190 ezer forintos kárt okoznak a tulajdonosoknak ezeken a napokon.

Ráadásul a statisztikák szerint évek óta folyamatosan nõ a betöréses lopások száma Magyarországon. Az országban havonta átlagosan körülbelül 2 ezer betörést regisztrálnak a hatóságok. A legtöbbet évek óta az észak-alföldi településeken, illetve a fõvárosban követik el. Budapesten egy-egy belvárosi kerületben évente 200-300 lakásbetörést jelentenek a rendõrségnek. A büntetõhatóságok ugyanakkor a vagyon elleni bûncselekmények elkövetõit csak ritkán kerítik kézre (körülbelül minden ötödik tolvajt), és még a sikeres felderítéseknek is csak a töredéke eredményezi a sérelmet elszenvedõ polgár kárának megtérülését.


A legjobb védekezés a megelõzés

Mindezek fényében talán az egyik legfontosabb lépés, hogy megfelelõ és aktuális lakásbiztosítás álljon rendelkezésünkre, hiszen sokszor még a legnagyobb elõvigyázatosság mellett is megtörténhet a baj. Jó ötlet rendszeresen ellenõrizni a biztosítást, és összehasonlítani az abban szereplõ vagyontárgyakat és biztosítási összegeket a meglévõ vagyontárgyakkal, illetve azok értékével. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a biztosítás fedezze otthonunk és berendezési tárgyaink valós értékét.

A vagyonvédelmi szakemberek mindazonáltal egyetértenek abban, hogy megelõzhetõ a baj, ha úgy utazunk el hosszabb-rövidebb idõre, hogy gondoskodunk otthonunk megfelelõ védelmérõl. Ezekben segítenek a korszerû zárak az ajtókon, ablakokon, a jelzõ-riasztó rendszerek, amelyek elijesztik vagy feltartják a betörõt addig, amíg tetten nem érik õt. Ezek nagy részét a biztosítás szerzõdési feltételei is tartalmazzák.

Vannak olyan praktikák azonban, amivel mi magunk is megnehezíthetjük a betörõk dolgát. Ésszerû ötlet például megkérni a szomszédokat, ismerõsöket, hogy rendszeresen ellenõrizzék lakásunkat, ürítsék ki a postaládánkat. A legmegnyugtatóbb azonban, ha a nagyobb pénzösszegeket, ékszereket, kötvényeket az üdülés idejére pénzintézetben helyezzük el. Ugyanoda érdemes leadni a bútorokról, mûszaki cikkekrõl, ékszerekrõl, festményekrõl és minden ingóságunkról készített leltárt is.

Betörésbiztos tippek:
Szerelj fel mozgásérzékelõs lámpákat az ingatlan körül a szabadban. A mozgásra felkapcsolódó fény ugyanis gyakran elrettentheti a besurranó tolvajokat, mivel nem tudják titokban végezni tevékenységüket és így a lebukás veszélyét kockáztatnák.
Ha elmész otthonról, hagyj mindent úgy, mint amikor otthon tartózkodsz. Például ha a függönyöket nem szoktad összehúzni, akkor ezt abban az esetben se tedd, ha elmész valahova, mert ez szintén azt sugallhatja a betörõknek, hogy nem vagy otthon.
Ha hosszabb idõre elutazol, mindenképp kérj meg egy ismerõst, vagy a szomszédokat, hogy vegyék ki a leveleid és az újságot a postaládából, ugyanis pár nap után a legfigyelmetlenebb tolvaj is rájön a postaládából kilógó küldemények láttán, hogy nincs otthon senki.
Ha kertes házban laksz, mindenképp intézd el, hogy hosszabb távollét esetén is rendben legyen tartva a kert. A levágott pázsit, a megnyírt sövény is azt a látszatot kelti, hogy folyamatosan tartózkodik az ingatlanban valaki.
Rejtsd el a kukát. Ha a szemetes jól látható helyen van, akkor a betörõ könnyen észreveszi, hogy hetek óta üresen áll.
Ne reklámozd, hogy elutazol valahova. Az egyik leggyakoribb ilyen probléma, hogy kiposztolja valaki egy elõre tervezett nyaralás várható idõpontját egy közösségi portálra, ahol az arra nem kívánatos személyek is láthatják a távollét idõtartamát.
Vegyél egy kutyatálat a legközelebbi kisállat kereskedésben és tedd ki a bejárati ajtó elé, vagy helyezd el egy az utcáról is jól látható helyen. A házõrzõk ugyanis sokszor elrettentik a betörõket.
Végül, de nem utolsó sorban: Köss betöréses lopásra, rablásra is kiterjedõ lakásbiztosítást! A legkifinomultabb tolvajokat semmi sem tántoríthatja el attól, hogy kifigyeljék szokásaidat és egy alkalmas pillanatban besurranva otthonodba eltulajdonítsák féltett értékeidet. Ha bekövetkezett a baj, és bár hozzánk nõtt értékeinket nem is kapjuk vissza, legalább vigaszt nyújthat, hogy anyagi kárunkat megtérítik és nem úszik el teljes vagyonunk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!