2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Elkészült az elsõ, hiperérzékenyeknek épített lakóházForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-08 08:32:46
Tilos dohányozni, parfümöt és mobiltelefont használni mindazoknak, akik az elsõ, hiperérzékenyek számára épített zürichi lakóházban laknak vagy oda látogatnak.

A nagy mennyiségû vegyszer arcszesz, mosópor, hajlakk és festékanyagok - kiváltotta többszörös kémiai érzékenységtõl (MCS) szenvedõ emberek mindennapos tünetei a fájdalom, a szorongás és a légzõszervi panaszok. A hiperérzékenység elektromágneses jellegû is lehet, ezt a vezeték nélküli készülékek különbözõ elektromágneses hullámai válthatják ki.

A 15 lakásos házat hiperérzékenyek szükségleteinek a kielégítésére építették 2013 decemberében Zürich Leimbach nevû elõvárosában a város pénzügyi támogatásával, az egyik lakó, az 59 éves Christian Schifferle, a Fondation Healthy Life and Living alapítvány vezetõje kezdeményezésére.

A hagyományos orvostudomány által kevéssé ismert MCS szindróma, amely zürichi adatok szerint 5000 embert érint Svájcban, a beköltözés elõtt pokollá tette Christian Schifferle életét is, aki elektromágneses érzékenységben szenved.

Legyengít, szorongani kezdek, nem kapok levegõt, nem mûködik rendesen a tüdõm, szédülök - mondta. Három-négyéves korában a szülei bútorgyárában használt vegyszerek gõzétõl lett rosszul. Felnõttkorában a panaszai miatt nem tudott dolgozni, és egy lakókocsiban élt az Alpokban.

Harmincöt éves korában tudta meg, hogy mi a baja, amikor véletlenül a kezébe került egy, a témával foglalkozó amerikai könyv. Tíz évet kellett várnia, hogy egy orvos végre komolyan vegye.

A leimbachi ház lakóit új lakóhelyük nem gyógyítja ki a betegségükbõl, de legalább elviselhetõvé teszi az életüket. Mindenkinek, aki a házba lép, ki kell kapcsolnia a mobiltelefonját és minden vezeték nélküli készülékét, a házban amúgy sem mûködnének. Ez azonban nem jelent elszigeteltséget: a házban hagyományos vezetékes telefonvonalakat használnak.
A háznak légtisztítóval ellátott közösségi helyisége is van. A bejáratánál egy széken állították ki az épületben engedélyezett tisztító és tisztálkodó szereket.

A különleges anyagokból készült épületet minden illatot megszüntetõ ventillációs rendszerrel látták el. Az építõmunkások sem dohányozhattak, és nem használhattak illatosítókat a munka közben.

A házat jól ismerõ építész, Andreas Zimmermann szerint a gipsznek jó hasznát vették a munkálatoknál. A homlokzati falakba és a tetõzetbe különleges szûrõt építettek be, amely kiszûri az elektromágneses, illetve elektrosztatikus hullámokat és mezõket.

Az együttélés nem mindig könnyû. Egy korábbi, már elköltözött lakó, aki csak az elektromágneses hullámokra volt érzékeny, például az illatanyagokra vonatkozó szigorú korlátozásra panaszkodott.

Miután az itt lakó embereknek különbözõ panaszaik vannak, az együttélés nem egyszerû - erõsítette meg Christian Schifferle.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!