2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
11 ezerrel többen jelentkeztek a felsõoktatásba - az ELTE a legnépszerûbbForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-11 11:42:02
Gazdaságtudományi tanulmányok, mûszaki, pedagógus, vagy orvosi pálya. Ezek a legnépszerûbb szakok, amiket a felvételizõk megjelöltek.

Idén több mint 106 ezren jelentkeztek valamilyen felsõoktatási intézménybe, 11 ezerrel többen, mint tavaly. A létszámnövekedés az ELTÉ-n a legszembetûnõbb: a jelentkezõk 12 százaléka ezt az egyetemet jelölte meg az elsõ helyen.

A Híradó a salgótárjáni Bolyai János Gimnáziumban forgatott, az egyik érettségi elõtt álló osztályban szinte mindenki tovább szeretne tanulni. Strehó Tímea orvosnak készül, ezért a SOTÉ-t jelölte meg elsõ helyen. „Ez egy nagyon régi gyerekkori álom, mindig is orvos szerettem volna lenni, és ezért nagyon sokat tettem eddig is és teszek most is, már gõzerõvel készülök az emelt szintû biológia és kémia érettségikre” – mondta Strehó Tímea.

Idén több mint 106 ezren jelentkeztek felsõoktatási intézménybe, 11 ezerrel többen, mint tavaly.

A kiszámítható felvételi környezet vonzza a jelentkezõket - mondta a felsõoktatási államtitkár. Klinghammer István szerint helyreállt az ágazati béke, így a diákok nyugodt, kiszámítható környezetben hozhattak döntést arról, hol szeretnének továbbtanulni. „A keretszámoknak a 2012-es eltörlése és az állami ösztöndíjak 2013 elején történt átalakítása az tervezhetõbb, és én úgy vélem, hogy mindenki számára elfogadhatóbb feltételeket teremt a felsõoktatásban való részvételre” – nyilatkozta Klinghammer István, felsõoktatási államtitkár.

A jelentkezõk közül a legtöbben gazdaságtudományi vagy mûszaki pályára készülnek. A népszerûségi listán, a harmadik helyen áll a pedagógusképzés - több mint kétszer annyian jelentkeztek tanárnak, mint négy éve. A kormány szerint fõként a pedagógus-életpályamodell bevezetése és a bérrendezés miatt. A jelentkezõk tizenkét százaléka elsõ helyen az ELTÉ-t jelölte meg. „A hagyományosan népszerû szakok azok továbbra is megmaradtak, tehát az örvendetesen az elmúlt években népszerûvé vált mûszaki szakok mint a gépészmérnöki vagy informatikusi az idén is növekedett, de ugyanúgy a klasszikus bölcsészeti szakok, olyan, mint a pszichológia vagy az óvodapedagógus, ezek szintén növekedtek” – közölte Fábri György, az ELTE rektor helyettese.

A diákok 97 százaléka elektronikusan adta be a felvételi kérelmet; közülük a leggyorsabb 8 perc alatt, a leglassúbb több mint 56 nap alatt töltötte ki a jelentkezési lapot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!