2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
Meghökkentõen hatékony ez a fajta járõrözésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-12 07:39:20
A pécsi polgárõrök járõröznek a levegõben is. A motoros siklóernyõt legfõképp bûnfeltérképezéshez használják, de bevethetõ erdõtûz vagy árvíz esetén is.

Életmentéshez, kutatáshoz és járõrözéshez is használják a motoros siklóernyõt Pécsett. A baranyai polgárõrök egy pilóta segítségével három órát is tudnak járõrözni a levegõben.

300-400 ember munkáját ki tudja váltani ez az egyetlen eszköz. Több hektárt 10-15 perc alatt be lehet vele repülni – mondta Cseh László, a Kökényi Polgárõr Egyesület elnöke.

A városon kívül akár 30-40 méteren, a városon belül akár 300 méter magasan tudnak repülni. A jármûvet ellátták egy speciális ernyõvel is, amivel több száz kilogrammot tudnak szállítani a polgárõrök, így akár árvíz, vagy erdõtûz esetén is bevethetõ a csapat. Legfõbb céljuk azonban, hogy a bûnmegelõzésben, a felderítésben segítsék a rendõrök munkáját.

Fentrõl, a levegõbõl a terepkutatások sokkal hatékonyabbak, mint ha terepjármûvel, vagy láncban kutatnak át mondjuk egy erdõrészt – tette hozzá Dobos Anett õrsparancsnok.

Magyarországon más polgárõrök motoros siklóernyõt még nem használtak a járõrözéshez, a pécsiek példáját azonban több város, köztük Budapest is átvenné.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!