2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
A magyar halak fogyasztásának fontosságát hangsúlyozzák a szakemberekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-12 09:57:44
Címkék: Bihari hírek, hal
Emlékülés és szakmai konferencia keretében tárgyalja a Magyar Elhízástudományi Társaság az elhízással kapcsolatos legújabb eredményeket pénteken és szombaton Budapesten. A konferencia fõ témája a hazai halfogyasztás népegészségügyi jelentõsége.

Halmy László halálának elsõ évfordulóján Budapesten tartja XXII. éves kongresszusát a Magyar Elhízástudományi Társaság Legyen újra halevõ nap a péntek címmel.

A szimpózium elsõdleges célja az elhízás jelenlegi terápiás lehetõségeinek áttekintése és összehasonlítása. Emellett az elõadók kitekintést adnak a jövõbeli terápiás lehetõségekre, a nemzetközi klinikai és gyógyszerfejlesztési trendek áttekintésével és értékelésével - olvasható a társaság MTI-hez eljuttatott közleményében.

A dokumentum felidézi Halmy László tudományos programját, amelyben a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Földön kétmilliárd elhízott és túlsúlyos ember él. Magyarországon a felnõtt korú lakosság 20 százalékát érinti az elhízás, további 47 százalék pedig túlsúlyos. Ez a szám ha nem is nagy mértékben, de folyamatosan növekszik.

A szakember megfogalmazta, hogy az emberi szervezet igyekszik a megszerzett testsúlyt megtartani, még átmeneti testsúlycsökkentés esetén is 8-10 év múlva az esetek legalább 75 százaléka visszanyeri eredeti testsúlyát. A gyógyítás eredményeinek elismerése mellett ezért alapvetõ a megelõzés, amelyben a fõ szerepet a kiegyensúlyozott táplálkozás biztosíthatja.

Újabban a megelõzésben és a kezelésben a szakemberek a fehérjedús étkezés jelentõségét hangsúlyozzák, ebben a tüszõhormonnal és kémiai anyagokkal szennyezett tengeri halakkal szemben a magyarországi halak fogyasztásának nagyobb beviteli arányát tartják szükségesnek.

A kongresszuson szó lesz a többszörösen telítetlen zsírsavak közül az omega zsírsavak szerepérõl az egészség megõrzésében. Az omega-3 zsírsavak fogyasztása a táplálkozási palettán jelenleg rosszul reprezentált: a magyar lakosság évi 1-3 kilogrammnyi halat fogyaszt, és ez nem jelent megfelelõ forrást az omega-3 zsírsavak szempontjából. Ehhez társul még a hiányos növényi eredetû tápanyagfelvétel is.

A kongresszus további témái között a kísérletes és klinikai kutatások, a megelõzés és a kezelési lehetõségek egyaránt szerepelnek. Az elhízás és társbetegségeinek kialakulását, kezelését és megelõzésének lehetõségeit táplálkozástudományi, mozgásterápiai, pszichológiai és pszichiátriai megközelítésen át a speciális mozgásformák és technikák alkalmazásán keresztül a mûtéti megoldásokig tárgyalják.

A Magyar Elhízástudományi Társaság megalakulását követõen a kilencvenes évek elejétõl kezdõdõen rendezi magyarországi kongresszusait.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!